Det anerkjente amerikanske magasinet Fast Company – som dekker design, finans og tech – har belønnet forlaget Gyldendal med medie- og underholdningsprisen under prisutdelingen World Changing Ideas Awards 2020. 

«I fjor lanserte Gyldendal en «Instabok», som såvidt vi vet, er den første fortellingen i langform opprinnelig skrevet for Instagram Stories. Å skrive spesifikt for denne plattformen var en ny utfordring for forfatteren, Alexander Kielland Krag, som også ble tvunget til å være kortfattet og kun trekke ut det mest overbevisende innholdet for det sosiale mediet», skriver Fast Company. 

- Det er stort for oss i Gyldendal! Vi visste at vi hadde skapt noe spesielt, men å få denne anerkjennelsen fra det ledende innovasjonsmagasinet i verden er virkelig en solid bekreftelse som gir stor motivasjon for fortsettelsen, sier konserndirektør i Gylendal, Tom Christian Gotschalksen til Kampanje.

Gotschalksen, som også har ansvaret for forretningsområdet «tjenester og ny vekst», forteller at prosjektet og forfatteren har fått annerkjennelse for forfatterskapet, designprofilen og kampanjen det siste året. 

- Det er to anerkjennelser som viser kvalitet både på form og innhold. Fast Company-prisen opplever vi som en samlet anerkjennelse av hele konseptet, og en sterk støtte til ideen om at historier er avgjørende for positiv utvikling for samfunn og individer – som i vårt tilfelle handler om å møte unge lesere der de er med en historie om temaer som er relevante for dagens unge, sier han. 

Selger mer enn andre ungdomsromaner
Gotschalksen forteller at ungdomsromanen «Dette blir mellom oss» nå er å finne både på Instagram og Snapchat, og som ebok, lydbok og papirbok.

- Vi jobber nå med både en internasjonal lansering og noen helt nye formater for samme historie. Formålet er å lære så mye vi kan om hvordan nå nye brukere, og vi definerer suksess som samlet rekkevidde for alle variasjonene av produktet, sier han. 

I følge Gotschalksen selger en gjennomsnittelig bok innenfor det samme segmentet som «Dette blir mellom oss» omtrent 2500 eksemplarer. 

- Denne tittelen ligger langt over det. I tillegg ser vi at boken er blant de mest lånte på bibliotekstatistikken i dette segmentet. Hvor mange lesere den har nådd ut til totalt gjennom alle kanalene er derfor vanskelig å si. Vi anslår at vi har nådd ti ganger så mange lesere gjennom de digitale kanalene til nå. Vi forventer ytterligere vekst i måneden som kommer fra Snapchat utgivelsen som pågår nå.

Han forteller også at Gyldendal kommer til å satse videre på digitale utgivelser. 

- Vi har nå erfaring med Instagram og Snapchat, og har planer for noen flere formater og plattformer. Målsettingen vår er ikke bare å utgi innhold i mange formater, men derimot sammen med forfattere, utvikle innhold som er laget for de spesifikke plattformene. Vi vil at hvert format skal kjennes som ett produkt, og det tar tid å finne den riktige formen, men gjennom eksperimentering og samarbeid med plattformene tror vi at vi kan finne gode løsninger. Jeg kan allerede nå fortelle at Alexander Kielland Krag sin neste bok, «Litt redd bare», vil bli utgitt på minimum en av plattformene. 

Les også: Influencere i knallhard kamp på bokmarkedet - se hvem som troner på opplagstoppen

- Ikke enda sett rekkevidden av målgruppen
- Er det mye penger å tjene på dette? 

- Vi er foreløpig i en tidlig fase med et høyt eksperimenteringsnivå, så vi er ikke helt der enda, men vi tror dette kan bli en god inntektskilde for våre forfattere etterhvert. Vi registrerer at alle de store plattformene som Apple, Snapchat og Spotify kappes om å lage modeller for å imøtekomme «creators economy», og vi har allerede demonstrert både erfaring og vilje,  som jeg håper gjør oss til en attraktiv samarbeidspartner i fortsettelsen. 

Gotschalksen sier at de ikke enda har sett rekkevidden av målgruppen. 

- Et mål med dette er jo å nå ut til de som ikke leser bøker til vanlig. Jeg vil si at potensialet i målgruppen egentlig er alle som bruker sosiale medier og som er glad i gode historier – og det er vel de fleste av oss? 

- Tror dere at man kan «rekruttere» flere lesere til papirbøker via dette formatet? 

- Ja, det tror vi, men det er ikke hovedfokuset vårt med dette. Hvert format har sin kvalitet, og siden vi utvikler historiene for spesifikke formater, blir også produktene delvis kompletterende. Det som er viktig for oss, og som er motivasjonen for prosjektet, er at vi vil nå flere mennesker med viktige og gode historier, og at den rekkevidden vi tilfører øker relevans og rekkevidden for våre forfattere, avslutter Gotschalksen.