I butikken kan vi risikere å treffe lamme koteletter, rå dyr steik og se tunfisk biter i vann. Det kan være komisk, men jøss så irriterende. For en gang astronom, alltid astronom.

Under språkstudiene på 90-tallet meldte jeg meg inn i Astronomer mot orddeling (AMO), og ble medlem nummer 1000(!). Aksjonsgruppen hadde 11.750 medlemmer da nettsiden ble lagt ned i 2015. Nå lever gruppen videre i beste velgående på Facebook med over 16.000 medlemmer. Selv om vi nylig fikk den triste beskjeden om at en av de tre grunnleggerne har gått bort, fortsetter gruppen å samle eksempler.

Grunnleggerne er faktisk astronomer, og innrømmer lett at de selv bommet litt på språkbegrepene som studenter. Vi får tilgi dem det, at det heter særskriving og ikke orddeling, dette fenomenet vi snakker om. Et av AMOs mest kjente medlemmer er Egil «Bare Egil» Hegerberg. Han frontet gruppen både i Morgennytt på NRK1 i 2000 og i NRK-serien Typisk norsk i 2004. Sangen hans «Ved rørende norske rett skrivnings regler», handler om nettopp denne problematikken. Vel verdt å lytte til for en god latter i «vaksinasjons køen», der ikke engang det språklige fenomenet «fuge-s» klarer å holde ordet sammen.

Det ser dessverre ikke ut til at astronomenes forening har hatt stor påvirkning på riktig bruk av sammenskrivingsregler i det norske språket. Mobilens og datamaskinens feilrettingsprogram hjelper oss heller ikke. Vi lar oss også inspirere av engelsk særskriving, som i «food truck» og «password change». Det kan kanskje forklare hvorfor er folk er så glad i å trykke på mellomromstasten, også der den slett ikke bør trykkes på?

Er det så viktig å skrive riktig, så lenge vi skjønner hva vi selv mener?

 • Kongekrabbe klør – lurer på hvor?
 • Sonja – Norges første dame – ja var hun egentlig det?
 • Fri syre til alle – populær frisør eller?
 • Handle vogner – vil du det eller trenger du handlevogn?
 • Nyfødt bilstol gis vekk – foretrekker kanskje en litt eldre?
 • Sky løsning - det er nok ikke det Sopra Steria leverer i all beskjedenhet...

Trenger du flere eksempler, legger komikeren André Ulvseter jevnlig ut bilder i kampen mot særskrivingsfeil på Facebook. Han har også holdt en rekke foredrag både på humorfestivaler rundt om i landet, og på skoler til glede for unge skribenter. Det er lett å se for seg hvordan en «potet løp» ser ut sammenlignet med «potetløp», eller hvordan «Frank furter» når du egentlig vil lese om pølsa «Frankfurter».

Det finnes daglig eksempler i butikker, på skilt og i sosiale medier som vi både kan le av og irritere oss over. Så det er ingen grunn til å gi opp kampen! Astronomer foren eder - i sammenskrivingens rette(h)ånd!

Kort forklart.

Sammenskriving

Vi bruker sammenskriving i norsk – vi setter sammen flere ord til ett.

 • passordbytte ikke passord bytte
 • Skytjenester ikke sky tjenester

Særskriving

Særskriving brukes blant annet i engelsk - de har mellomrom i ord vi på norsk setter sammen.

 • cloud solution
 • password storage app

Orddeling

Orddeling er når vi deler et ord ved linjeslutt – da bruker vi bindestrek.

 • I kø for boks-katter
 • I kø for bok-skatter