Opprettelsen av en ny europeisk superliga i fotball med seks engelske, tre spanske og tre italienske klubber ble bekreftet natt til mandag.

I en uttalelse gjengitt blant annet på klubbenes nettsted opplyses det at Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United og Tottenham fra England, Atlético Madrid, Barcelona og Real Madrid fra Spania, Inter, Juventus og Milan fra Italia skal delta i en turnering som skal innledes «så snart som mulig», med kamper i midtuka.

- Ved å samle verdens beste klubber og spillere til å spille mot hverandre hver uke, vil Super League åpne et nytt kapittel for europeisk fotball, sier visedirektør i den nye ligaen og United-topp Joel Glazer i pressemeldingen.

Planene er fordømt av UEFA og fotballmyndighetene i klubbenes hjemland, som truer med å utestenge deltakende klubber fra både nasjonale og internasjonale turneringer.

– Dannelsen av Super League kommer i en tid der den globale pandemien har akselerert ustabiliteten i dagens økonomiske modell for europeisk fotball. I en rekke år har vi hatt et mål om å forbedre kvaliteten og intensiteten i eksisterende europeiske turneringer, og å skape et format der toppklubber og -spillere kan konkurrere regelmessig, skriver klubbene.

Bayern München og Paris Saint-Germain har i likhet med alle andre tyske og franske klubber sagt nei til deltakelse.

NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp, rister på hodet dersom dette faktisk skjer og sier til egen nettavis.

– Jeg blir jo lei meg når det virker at det er kommet så langt at de alt har skrevet under avtaler, kommet langt i finansiering og planer. Det er litt på vei mot døden for den fotballen vi har vært glad i.