Hvor ofte har du som markedsfører, merkevare-representant eller privatperson rapportert en falsk profil, falsk merkevareside eller åpenbare svindelforsøk til Facebook? Hvor ofte har du opplevd at Facebooks roboter har tatt din rapportering til følge?

Sannsynligvis aldri, med mindre du har kontakter i mediene som gir dere spalteplass. Først da dukker det opp et ekte Facebook-menneske for å slukke flammen, før den får et ordentlig tak i fasaden og forsikrer oss om at det er ingen andre i verden som har ansatt så mange faktasjekkere og moderatorer som dem.

Problemet er at det likevel brenner heftig på innsiden.

Spørsmålet er hvorfor Facebook, verdens største teknologiselskap, ikke klarer å lage en kunstig intelligens som er smart nok til å kjenne igjen metoder hentet rett fra pensum i «Svindel for dummies vol.1», selv etter 15 år med verdensherredømme?

Hva har Facebook egentlig å tjene på å la falske merkevaresider og profiler leve? Når både administratorer og et hundretalls følgere av den ekte siden rapporterer falske profiler der alt innhold er kopiert og de ansvarlige bak helt tydelig er ute på fisketur, burde vi etter så mange år kunne forvente at Facebooks roboter klarer å legge sammen én og én.

Men Facebooks rapporteringssystem er ikke laget for å rydde opp, for da hadde de programmert et system som forstår at et titalls, kanskje hundretalls rapporteringer på samme profil, definitivt betyr at noen har skjønt noe de selv ikke har gjort.

Som administrator av sidene rapporterer vi inn identiske kopier av merkevarene vi representerer, og vi rapporterer inn konkrete innlegg med åpenbare svindellenker. Vi rapporterer på «falsk profil», «spam», «svindel» og «utgir seg for å være en annen», men får alltid svaret «Vi finner ingenting som bryter med Facebooks retningslinjer i din rapport». Vi har ingen mulighet til å klage på avgjørelsen, eller gi utfyllende informasjon som kan hjelpe systemet til å forstå hva som er problemet.

Jeg vet, dere har over 2,7 milliarder daglige brukere. Jeg skjønner at selv ikke roboter kan få med seg alt. Men den promillen av svindlere og fiskere som rapporteres inn, burde som et minimum fjernes uten at man er nødt til å gå veien om mediehusene for å få en reaksjon.

Samtidig fortsetter vanlige folk å trykke på lenker, de registrerer seg for å vinne utrolige premier, gir fra seg kortinformasjon for å «verifisere» at de er ekte vinnere. Fordi det jo er «KIWI», «Q-Meieriene», «Telenor» og «NRK» som står bak. Store, norske aktører med Facebook-verifiserte sider, men likevel ikke troverdige nok i Facebooks systemer til å rapportere inn svindelforsøk på egen merkevare.

Tilbake sitter vanlige brukere med en dårlig opplevelse, merkevarer med et dårligere rykte og Facebook med en stadig lavere troverdighet.