Mediebyrået Red Dentsu X ble blant de store vinnerne da prisutdelingen Anfo Effekt gikk av stabelen forrige uke. De fikk blant annet gull i kategorien Smart Multi og Kantars Innsiktspris for jobben de har gjort for Grilstad med caset «Bruk av category entry points og distinctive assets for økt salg».

Det har heller ikke gått komiker Morten Ramm hus forbi. På Instagram har han lagt ut et skjermbilde av en Facebook-annonse fra Red Dentsu X der de forteller om vinnerjobben, etterfulgt av en sedvanlig skarp og sarkastisk kommentar.

«Det koster litt gryn å gjennomføre tekstlinja på Westerdals, men det er så verdt det når teamet ditt står der med gull i Smart Multi og samtidig blir tildelt TNS Innsiktspris i ANFO Effekt gjennom samarbeid med Red Dentsu X og Grilstad som klarte å oppnå fantastiske resultater for sin merkevare ved å forene category entry points med distinctive brand assets for Fjordskinke ved hjelp av økt mental tilgjengelighet», skriver Ramm.

- Kjenner ikke igjen sjargongen
Overfor Kampanje understreker Morten Ramm at det ligger «80 prosent» humor bak innlegget.

- Det er en artig måte å kommentere et språk som ikke den vanlige mannen i gata følger med på, sier han.

- Du kjenner jo flere som har gått på Westerdals, kjenner du igjen sjargongen?

- Nei, jeg kjenner ikke igjen sjargongen, ikke i det språket der. Jeg kjenner mange som har gått på Westerdals, men de har ikke kommet så langt at de har lært seg reklamekrypteringen og denne måten å kommunisere på.

- I og med at det er et sponset innlegg fra Red Dentsu X regner jeg med at det er de som benytter seg av disse begrepene og brer om seg med et språk som er litt «annorlunda», legger han til.

Har samarbeidet med Red
Ramm tror imidlertid ikke Red Dentsu X treffer så bredt med det sponsede innlegget på Facebook.

- Jeg skjønner at det er en bransjegreie, men Red har sponsa innlegget, og hadde jeg gått på Westerdals på tekstlinja, hadde ikke dette vært drømmen min etter endt utdannelse og 270.000 i studielån, humrer han.

Morten Ramm har faktisk selv samarbeidet med Red Dentsu X gjennom sitt selskap Humornieu.

- Men jeg kjenner ikke til bransjen så godt at jeg helt er med på dette med «assets». Hvis jeg bruker fantasien godt og legger godviljen til, kan jeg kanskje være med på mental tilgjengelighet.

- Reagerte med hyl-latter
Innovasjonsdirektør Inge Hofstad Kjeilen i Red Dentsu X forteller at de fanget opp innlegget tirsdag kveld og at det umiddelbart ble delt på byråets interngruppe på Snapchat.

- Reaksjonen fra de ansatte var hyl-latter. Vi har såpass selvironi at vi ser at tittelen vi skrev er veldig kompleks og veldig bransjespråk-aktig. Vi ser poenget hans og synes det er veldig morsomt lite pek, sier han.

- Dere tar dere ikke nær av dette?

- Vi er veldig oppmerksomme på at bransjen vår er overdrevent opptatt av trebokstavsforkortelser og eget stammespråk. Vi prøver å unngå det selv, men i dette tilfellet var det nødvendig fordi det er ganske komplekst. Det er ikke nødvendigvis alt innhold som passer for alle.

- Handler om å finne riktig kategori
Og for de som fortsatt skulle lure, oppsummerer Inge Hofstad Kjeilen jobben de har gjort slik:

- Det handler om å identifisere hva som trigger et behov i en kategori og sikre at det er din merkevare som trigges først fremfor konkurrentene, samt hjelpe potensielle kunder tenke på og gjenkjenne merkevaren i butikk og på nett. Et fint eksempel på det er sjokoladen Kit-Kat som knyttet seg til kaffen i England og tok eierskap til kaffestunden med den røde sjokoladen, sier han.

Det er det Pol og Red Dentsu X har forsøkt å gjøre med Stranda-merkevaren og de situasjonene som representerer den største andel av salget i kategorien.

- Kommer dere til å svare Morten Ramm?

- Vi tror vi lar det ligge. Vi hadde tenkt å legge det ut på Instagram, men Morten Ramm får heller ha det siste ordet.

Inge Hofstad Kjeilen 980.jpg

Tar det med godt humør: Inge Hofstad Kjeilen forteller at innlegget til Morten Ramm har skapt latter også hos dem, og erkjenner at teksten ble for kompleks.

For ordens skyld: Annonsen Morten Ramm har tatt skjermbilde av lenker til en reklameartikkel på Kampanje.com. Den er skrevet av Red Dentsu X og redaksjonen i Kampanje har ikke vært involvert.