Coca-Cola skal fremover kun bruke resirkulert plast i flaskene de produserer i Norge. Det inkluderer blant annet Coca-Cola, Sprite og Urge. Ifølge brusprodusenten selv vil det redusere forbruket av ny plast med 4.300 tonn i året og klimautslippene med 28 prosent. Unntakene er korken og etiketten.

Sistnevnte gjennomgår imidlertid også en stor endring når Coca-Cola rydder bort de store logoene fra flaskene til fordel for budskapet «Pant meg igjen».

- Med flasker i 100 prosent resirkulert plast vil Coca-Cola bidra på veien mot en sirkulær økonomi for norsk drikkevareplast. Når vi nå introduserer disse nye, bærekraftige plastflaskene, er derfor noe av det viktigste for oss i Coca-Cola å fokusere på betydningen av den gode panteordningen vi har i Norge, sier Per Hynne, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola, i en pressemelding.

- Derfor bruker vi nå mye plass – blant annet den viktige logoplassen på etikettene – til å fortelle om bærekraft, og betydningen av sirkulær økonomi: Hva det er, og hvordan vi alle kan bidra – blant annet gjennom å ivareta gode pantevaner, fortsetter han.

Går fra 25 til 100 prosent
Dette blir en av Coca-Colas største satsinger dette året, bekrefter kommunikasjonsdirektøren overfor Kampanje.

- Dette er et stort og viktig grep og vi gjør det fordi det er det eneste riktige å gjøre. Vi har et stort fotavtrykk og et veldig ambisiøst mål for å redusere fotavtrykket vårt. Det gjør noen store utslag.

De siste årene har Coca-Colas flasker bestått av 25 prosent resirkulert plast. Ifølge Per Hynne er snittet i Norge på ti prosent.

- Hva har vært flaskehalsen, for å bruke det begrepet?

- Det er to ting. Det ene er at det koster noe mer. Når vi tar dette grepet får vi en kostnadsulempe sammenlignet med de som fortsetter å bruke fossilplast. Og så er det noe med tilgangen også. Vi ha må ha god kvalitet på materialet. Derfor har vi startet med de mindre landene, men dette ruller ut i hele systemet nå, sier Hynne.

Ber myndighetene ta grep
Sammen med Miljøorganisasjonen Zero ber Coca-Cola myndighetene om å gjøre mer for å redusere bruken av ny plast.

– Paris-avtalen tilsier at klimagassutslippene må reduseres med 50 % innen 2030. Produksjon og forbrenning av plast medfører store klimautslipp. Å bytte til bruk av resirkulert plast vil gi betydelige reduksjoner i utslipp. Coca-Colas omlegging er et godt eksempel på dette. Da er det paradoksalt at regjeringens klimamelding har glemt de store klimagassutslippene fra plast, sier Guro Hauge, fagansvarlig for bygg og materiale i Zero, i pressemeldingen.

Hun mener myndighetene må lage rammevilkår som gjør det mer lønnsomt å bruke resirkulert plast.

De nye etikettene vil være synlige til uke 17, avhengig av omsetningen i butikk. Kampanjen vil gå på TV, utendørs og i sosiale medier.

Kampanje skrev nylig om Diplom-Is som endrer fargen på sine isbokser for å spare 130 tonn plast i året.