Under Øyafestivalen 2019 frontet flere norske artister «The Green Rider», en liste med miljøvennlige krav artister stiller festivalarrangører for å gjøre musikkbransjen grønnere. Den grønne rideren, som ble initiert av energiselskapet Fortum, videreføres nå for fullt med Stig Brenner i front.

I en ny minidokumentar laget av Trigger Oslo, og produsert av Bruasjan, følger vi Brenner utforske hva det vil si for han som artist å bli «grønnere». Han søker råd fra samarbeidspartnere for å finne ut av hvordan han kan redusere sitt eget klimaavtrykk, og hvordan bransjen i sin helhet kan endre seg.

- Etter å signert The Green Rider under Øyafestivalen i 2019, ønsket jeg å gjøre noe mer enn bare å stille krav til festivalarrangørene. Jeg ville vite hvordan mitt eget klimaavtrykk så ut, og hva jeg selv kunne gjøre for å redusere det, sier Brenner.

Den drøyt 14 minutter lange dokumentaren har allerede nådd over en million mennesker, og over 220.000 har sett mer enn 75 prosent av den første uken etter publisering. Dokumentaren kan sees her.

- Modig å gå foran
Samarbeidet mellom energiselskapet Fortum og Brenner startet i 2019 da Fortum lanserte The Green Rider som en del av sitt sponsorat av Øyafestivalen.

- Vi synes det er skikkelig modig av Stig å gå foran som et godt eksempel, og at han tør å legge fram utslippene sine på denne måten. Som eksperter på hvordan energiforbruk og avfall påvirker klimaet og miljøet, har vi hjulpet Stig å finne ut hvordan han kan redusere klimautslippene sine så mye som mulig, men fortsatt være en turnerende artist, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Hortemo i Fortum.

Trigger Oslo har vært med på utvilklingen av prosjeket fra start.

- Et prosjekt som dette vil aldri lykkes med mindre de som jobber med musikken i det daglige opplever det som verdifullt. Derfor er vi veldig glade for at noen av landets største artister, plateselskaper, bookingselskaper, management og festivalarrangører har trykket det til sitt bryst og gjort det til sitt eget, sier Markus Eckbo Endresen, strategisk rådgiver i Trigger.

Les også: Trigger gjør det «umulige» mulig på Bislett Games: - En smakebit på fremtidens idrettsarrangement

- Store ringvirkninger
Booking- og arrangørselskapet All things live støtter intitativet og håper at Unge Ferraris initativ vil gjøre at flere artister følger hans eksempel.

- Vår jobb blir å pitche dette for alle de andre artistene vi jobber med og oppfordre dem til å ta i bruk The Green Rider. Hvis vi kan få med våre artister, så vil det kunne ha store ringvirkninger slik at vi faktisk kan få endret musikkbransjen og holdningene knyttet til klima og miljø, sier Helena Zarifa Pedersen, prosjektleder i All Things Live.

Les også: Fortum legger hele mediekontoen hos PHD