Omtrent samtidig som Kansas City Chiefs og Tampa Bay Buccaneers skal måle krefter i Super Bowl i USA, pågår det en beinhard konkurranse i det norske reklamemarkedet utløst av en av reklamefilmene som skal vises under kampen.

«Visste du at Norge selger langt flere elbiler per innbygger enn USA? Norge!? Vel, det aksepterer jeg ikke» sier en opprørt Will Ferrell i General Motors' reklamefilm som skal vises for rundt 100 millioner amerikanere i en reklamepause på Super Bowl på søndag.

Harald A. Møller, BKK, Easee, Bertel O. Steen, Innovasjon Norge og Ford er blant de norske annonsørene som har følt seg truffet av filmen og som har kastet seg rundt for å svare på tiltale. Det har på kort tid resultert i en ny norsk reklamesjanger der elbiler, pizza, fisk, globuser, amerikansk fotball og norske Hollywood-skuespillere bare er noen av ingrediensene.

Som Kampanje tidligere har omtalt, har Audi-importøren Harald A. Møller fått med seg norske storheter som Kristofer Hivju og Aksel Hennie på sine filmer, der Hivju går til motangrep på den amerikanske Hollywood-skuespilleren.

- Det har gått ganske raskt, det er jo ikke så lenge siden videoen til General Motors kom ut. Filmen ble spilt inn i går (torsdag, red. anm), så det er ganske ferskt, sa kommunikasjonssjef Morten Moum i Audi Norge til Kampanje fredag.

Les mer: Audi og Hivju med lynraskt svar på General Motor og Will Ferrells Super Bowl-angrep

Får vikinghjelp
Også den norske Mercedes Benz- og Kia-importøren Bertel O. Steen har fått med seg en norsk Hollywood-skuespiller, nemlig Thorbjørn Harr, som har spilt i amerikanske TV-serier som «Younger» og «Vikings».

I deres filmer gjør Harr både narr av amerikanernes geografikunnskaper og deres versjon av fotball.

Filmene ble lagt ut fredag kveld.

- Fra idé til ferdig produksjon og vi var live så brukte vi tre dager. Det var full speed. Vi var ikke først, men det var snakk om timer. Men det viktigste for oss er at vi treffer og markedet har gitt oss super respons. Dette genererer mye trafikk og oppmerksomhet til Bertel O. Steen og deres store utvalg av elbiler. Dessuten var det knallmoro at Thorbjørn Harr tente på ideen umiddelbart og stilte opp på svært kort varsel, sier byråleder i reklamebyrået bak filmen, Cathrine Stensland, i Metro Branding.


Hylles av Fox News
Ford Motor Norge har allerede fått mye oppmerksomhet for sitt svar, som ble publisert på Twitter torsdag denne uken.

«#NoWayNorway?? Sorry buddy, when you finally get to Norway, your pineapple pizza will be here for you - we`ll save you a bite!» skriver det norske Ford-kontoret, som har lastet opp en video der de leverer pizza til «hele» landet.

I en av filmene til General Motors, bestiller nemliog Will Ferrell fem millioner ansjos-pizza til den norske befolkningen. Denne pizzabestillingen ble også utgangspunktet for regjeringens svar på stuntet

Ford Motor Norges video har blant annet blitt omtalt av Fox News, som mener de har lykkes i å stjele oppmerksomheten fra General Motors på Twitter. De påpeker også at Ford leverer elbilder til Norge, noe General Motors ikke gjør.

Se filmen til Ford Motor Norge her.

Tilbyr klem og lading
Det er ikke bare bilprodusenter og importører som vil være med på leken, ved lunsjtider fredag var den største norske produsenten av elbil-ladere, Easee, på plass med sitt svar.

«Hey Will (and General Motors), looks like you need a hug and a charge. We can give you both!», skriver de til den amerikanske komikeren.

Kommunikasjonsansvarlig Kenneth Bjerga i Easee synes bare det er morsomt at General Motors velger å sette Norge på kartet. Samtidig har de øynene rettet mot USA med tanke på å lansere den norske teknologien der.

- Will Ferrell har de fleste et forhold til på en aller annen måte, og da blir terskelen for å svare person over konsern ganske mye lavere. Og lettere, sier han til Kampanje.

Svaret deres ble til i løpet av et par dager.

- Vi er aldri redd for en utfordring, og bare gjorde det som føltes riktig. Vi svarte med våre verdier, der vi tilbyr en varm klem og opplading med egen lader når han eventuelt kommer seg til Norge. Det er selvsagt gøy om de velger å svare oss, men det er ikke noe mål i seg selv. Vi hadde det morsomt i minus 12 grader, og det tror jeg vår samarbeidspartner Moxey hadde også.

Se filmen til Easee her.

Energiselskapet BKK har en litt annen inngang til reklamekrigen. I sine filmer påpeker at elbil-satsingen bare var starten, og at Norge allerede er i gang med å elektrifisere cruisenæringen.

Les mer: Norsk annonsør svarer på Will Ferrells «angrep»: - Been there. Done that


Fikk svar fra Ferrell
Tross mange hederlige forsøk, er det imidlertid bare Innovasjon Norge som kan skryte på seg å få svar fra Will Ferrell selv.

- Vi fulgte opp «pizzakrigen» mellom Will Ferrell og Erna Solberg og tok kontakt med General Motors. Vi sendte en pizza som takk fra hele Norge for de fem millioner pizzaene som Will Ferrell bestilte i reklamefilmen. Bildet kom fra selveste Will Ferrell via hans team med tillatelse til å dele fra vår side, siden Will ikke bruker Twitter aktivt. Det var veldig gøy at vi fikk det til, sier internasjonal medierådgiver Yuri Sali.

Les mer: Innovasjon Norge fikk napp hos Will Ferrell: - Veldig gøy