Den kan ved første øyekast se ut som nok en parfymereklame, og bildene er også tatt av den kjente motefotografen Lindsay Adler. Men det er Unicef som står bak kampanjen som rulles ut i Oslo i disse dager, og som skal være godt synlig i bybildet i hovedstaden frem mot jul. Der fremstilles koronavaksinen som en luksusvare, og det kan også bli realiteten dersom vi ikke tar grep, hevder organisasjonen.

Unicef har fått hovedansvaret med å skaffe til veie og distribuere to milliarder vaksiner til fattige land i løpet av 2021, og til det trenger de hjelp.

«Alle kan få Covid-19, men ikke alle kan få vaksinen» heter det i kampanjen.

- Kampanjen er modig. Den har tatt typiske luksusprodukter på kornet, med det mål om å provosere. Akkurat slik vi føler det om skjevfordelingen av koronavaksinen, sier kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo i Unicef til Kampanje. 

- Jeg håper og tror det vil få folk til å stoppe opp og tenke gjennom hvor urettferdig dette er - at de med mest penger er sterkere sikret retten til liv og helse. Og at de vil ønske å bidra til en mer rettferdig fordeling.

- Skjevfordeling
Det er reklamebyrået Tante Randi og mediebyrået Mindshare som står bak kampanjen.

- Vi fikk oppgaven om å lage julekampanje for Unicef med fokus på rettferdig fordeling av vaksinen, nettopp fordi Unicef har fått i hovedoppgave å fordele vaksinen til 92 av de fattigste landene i verden, sier tekstforfatter i Tante Randi, Glenn Haugen.

Reklamebyrået bet seg merke i at 13 prosent av verdens befolkning, det vil si de rikeste landene, allerede har sikret seg 51 prosent av vaksinene som kommer ut i første omgang.

- Det er en stor skjevfordeling allerede fra start. Det betyr at vaksinen er i ferd med å bli en luksusvare for de rikeste, og da kan vi dramatisere det gjennom å vise vaksinen som en luksusvare. Veien derfra var ganske kort til å gjøre som vi gjorde, fortsetter Haugen.

Unicef skal distribuere vaksiner til voksne mennesker som har et særskilt ansvar for barn fordi det kan være spesielt ødeleggende dersom de blir syke og tilbud må stenges. 

- Må kraftig lut til
Tekstforfatteren legger ikke skjul på at det er spesielt vanskelig å nå frem til folk på denne tiden av året.

- Dette er alle høytiders høytid for alle veldedige organisasjoner. Alle skal ut og forsøke å få folk til å kjøpe donasjonsgaver. Det er vanskelig å nå gjennom. Det må kraftig lut til, sier Haugen.

Kampanjen skal blant annet vises på Oslo S og Oslo City. Den er også på trykk i KK, Aftenposten, Dagbladet og Klassekampen.

- Vi har plassert den der folk handler julegaver når de først må ut. Men vi har også plassert den utendørs fordi den tar større plass i oppmerksomheten til folk, sier Haugen.

Slik ser utendørsfilmen ut: