Kampanje har tidligere skrevet om at det nye reklamebyrået Dinamo vant kampen om å lage kampanjen for den nye smitteappen til Folkehelseinstituttet (FHI). Appen Smittestopp som lanseres i dag på TV, i sosiale medier og som utendørsreklame – gjør det mulig å få beskjed om du har vært i nærheten av noen som har fått påvist koronavirus, og du kan selv gi beskjed til folk du har vært i nærheten av hvis du blir smittet.

- Vi definerte tidlig behovet for å fokusere på noe i tillegg til appens rasjonelle funksjoner, sier rådgiver og tekstforfatter Ivar Vereide i Dinamo til Kampanje. 

Han sier at personvern, anonymitet og funksjonalitet er en viktig del av kampanjen, og at det er utviklet løsninger som forklarer dette på 43 ulike språk.

Les også: Helsedirektoratet fortsetter smittekampen – svir av 7,5 mill. i ny kampanje

- Alle kan være enige i budskapet
Kampanjevideoene viser mennesker over hele Norge, som sier noe om sin egen situasjon, og samtidig oppfordrer den folk til å «bli med å bringe hverdagen tilbake».

- Det er viktig at kampanjen minner om en motivasjon vi alle kan være enige i – uansett hvem vi er, hvor vi kommer fra eller hvor vi bor. De fleste føler nå at situasjonen er veldig annerledes enn i mars. Noen savner å få se barnebarna, mens andre har mistet livsverket eller jobben sin. Konsekvensene er ulike, men kampanjens hovedbudskap tror vi alle kan være enige i, sier Vereide. 

Assisterende kommunikasjonsdirektør Kjetil Berg Veire Folkehelseinstituttet (FHI) sier at den nye appen er utviklet i samarbeid med Netcompany og Norsk Helsenett (NHH).

- Appen er utviklet i full åpenhet, med åpen kildekode, og vi har fått uvurderlige innspill under utviklingen, blant annet fra et eksternt fagråd og tekniske fagmiljøer. Og det er viktig å få med at denne appen er frivillig å bruke.

Høie svarte på kritikken 
Under dagens pressekonferanse, der Smittestopp også ble diskutert, var både helseminister Bent Høie og assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet Gun Peggy Strømstad Knudsen til stede. Flere har kommet med kritikk om at den nye smittestopp-appen kommer for sent, men det avviste Bent Høie tvert.

- Den nye smittesporingsappen kommer slett ikke for sent, sa Høie. 

Selv om en vaksine nå er i anmarsj, viste statsråden til at vaksineringen vil ta tid, og han understreker at man trenger gode verktøy for å stoppe og hindre smitte.

Den første appen, som ble lansert i april, fikk kort levetid på grunn av personvernhensyn.

Strømstad Knudsen, mener den nye appen «er en helt annen app enn den forrige» og «ikke samler data» på samme måte. Denne gangen har ikke FHI gått ut med noen klare måltall på hvor mange de håper skal laste ned appen.

- Det vi sier i dag er jo flere, jo bedre. Vi har ikke tallfestet et mål, men vi vil være opptatt av nytteverdi og effekt. Tall fra Danmark viser at 400 smittetilefeller har blitt oppdaget, sier Knudsen.


Disse står bak
Ansvarlige hos for kampanjen hos FHI: assisterende kommunikasjonsdirektør Kjetil Berg Veire og senior kommunikasjonsrådgiver Ingeborg Ann Hjelle

Ansvarlige hos Dinamo: Rådgiver og tekstforfatter Ivar Vereide, prosjektleder Unni Rolfsen, art director og designer Kate Hagen, PR-rådgiver Hilde Tunge, ansvarlig for innsikt og fokusgrupper Hølje Tefre og tekstforfatter John Rørdam

Ansvarlige hos Tinagent: produsent Tina Holth, foto/regi av Pål Laukli, klipp av Mathias Ingvoldstad, produksjonsleder Trine Guttulsrød og Bråkmaker krediteres til etterarbeidet.