Årets markering av Pride vil bli annerledes over store deler av verden. Her hjemme er én av konsekvensene av koronapandemien at den store Pride-paraden i Oslo er avlyst. Likevel håper ikke arrangørene at årets markering skal gå stille for seg.

- Vårt utgangspunkt er at selv om ikke Pride-festivalene kan avholdes i sin fysiske form, så trengs Pride, sier Ingvild Endestad, leder i Fri – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, som står bak de fleste Pride-festivalene i Norge.

- For mange har også koronasituasjonen ført til ensomhet og isolasjon, og behovet for å kjenne fellesskap og samhold har blitt større.

De samarbeider med Dinamo om årets Pride-kampanje. Deres oppgave har vært å finne ut hvordan Pride kunne gjennomføres over hele landet av lokale frivillige, på lavt budsjett og i tråd med strenge smittevernregler.

Løsningen har blitt en stafett-aksjon mellom de norske byene som skulle hatt festivaler i løpet av året, under slagordet «Kjærlighet overalt uansett!».

- Vi ville vise at felleskapet fortsatt finnes, selv om det blir en annerledes Pride-markering i år. Og det vil vi gjøre ved å engasjere lokale kunstnere eller lokale frivillige til å utsmykke en del av en gate, en tunell eller kanskje benkene på torget i Prides regnbuefarger, sier Kari Sørby og Hannah Hagtvet Hjeltnes, kreatørene bak kampanjen.

- I tillegg til at kampanjelogoen er et filter på sosiale medier, har vi laget en fysisk sjablong av den. Slik kan kampanjebudskapet tas i bruk på mange måter, både som stensil for maling på flater eller som en ramme man kan fylle med det man vil, sier teamet.

I løpet av juni markeres Pride blant annet i Nord Troms, Bergen og Oslo.