Ola Øvrelid i Kitchen spør hvor umusikalsk det er lov til å være, og viser til Coop Megas nye kampanje med slagordet «Lenge leve mangfoldet!».

Les Øverlids kommentar her: - Provoserende og flaut fra en av Norges største dagligvarekjeder

Coop Mega ønsker å få frem det store utvalget og bredden av små og store leverandører i sine butikker, og hvordan supermarkedet er viktig i en ellers lite mangfoldig dagligvarebransje der syv av ti butikker er lavprisbutikker. Uten å ta forbehold og helt feilaktig, sauser Øvrelid budskapet inn i et rotete tilskudd til en pågående debatt om mangfoldet i reklamebransjen.

Jeg tror Ola Øvrelid her misforstår dette til å være en utendørsreklame som er snekret sammen på en uke for å profitere på den særs viktige debatten om heterogenitet i norsk reklamebransje, eller Black lives matter- protestene, som heldigvis brer om seg.

Slik er det ikke. Dette er et resultat av en lang prosess som ikke er drevet av opportunisme, men av ønske om å få frem forskjellen på lavprisbutikkene og supermarkedene, forøvrig en kamp der Meny og COOP Mega står skulder til skulder.

- Det kan brukes om utvalg i butikk, og det kan brukes om kulturell bredde.

Så der Øvrelid omtaler Meny som konkurrenten til Coop Mega, har vi jobbet mer etter at vi er allierte mot en stadig større andel lavprisbutikker. Den norske forbrukeren trenger både Coop Mega og Meny for at tilgangen til et stort  utvalg skal være der, også i fremtiden.

Anti har sammen med Coop Mega valgt å bruke et synonym til ordet utvalg for å beskrive dette, lenge før mangfoldet i reklamebransjen og andre deler av samfunnet endelig kom på dagsorden. Forøvrig en debatt Anti som byrå har deltatt i - nettopp for å bidra til endring av bransjen vår.

At vår kampanje for COOP Mega og denne saken nå blandes sammen, skyldes i hovedsak en rygmarksrefleks som glemmer at ordet mangfold også er mangfoldig. Det kan brukes om utvalg i butikk, og det kan brukes om kulturell bredde. Dette vet egentlig Øvrelid, som selv jobber for en dagligvarekjede som har brukt det samme ordet i sin markedsføring, nettopp for å beskrive utvalg.

- I dagligvarebransjen er det rom for mangfold, uansett hva man legger i ordet.

Selv om denne kampanjen spiller på mangfold som i utvalg av matvarer, kunne dagligvarebransjen forøvrig ha vært flinkere til å skryte av sitt bidrag til mangfold i en videre forstand. Få bransjer har nemlig større mangfold blant sine ansatte. Enten det er utdanning, kjønn, alder eller nasjonalitet.

I dagligvarebransjen er det rom for mangfold, uansett hva man legger i ordet, det er særs viktig, men altså ikke det vi har valgt å fokusere på i denne kampanjen.

At vi har vært uheldig med timingen for lansering av nytt slagord kan vi godt si oss enig i, men at det er et forsøk på å profitere på en sak som er langt større og viktigere enn reklame, vil vi gjerne legge død, og heller bringe debatten om mangfold i bransjen tilbake på rett spor.