I vår bransje er vi ofte glad i å snakke om disruptiv innovasjon. Vi liker å heie frem utfordrerne som snur ting på hodet. Korona er kanskje den største disrupsjonen vår bransje noensinne vil oppleve! Med usikre økonomiske utsikter er det helt klart en fare for at dette går utover investeringsviljen og satsing på innovasjon. Ettersom innovasjon er selve driveren for vekst, vil dette skape store langsiktige skadevirkninger som konsekvens av pandemien.

Innovasjon i et medie- og markedsføringsperspektiv er ikke nødvendigvis kun de store prosessene som revolusjonerer faget. I de aller fleste tilfeller er det de små forbedringene som kommer som et resultat av tett samarbeid med våre kunder og våre kollegaer. Over tid bidrar dette til å flytte bransjen vår fremover. Så hvordan blir dette nå som vi ikke lenger kan jobbe like tett?

Flere kommentarer i Kampanje har den siste tiden reflektert rundt hjemmekontor, der blant annet Bente Kvam Kristoffersen og hennes kollegaer i Trigger forteller om høyere effektivitet og økt produksjon når de jobber hjemme. Dette er definitivt noe vi i Red Dentsu X også kjenner oss igjen i. En studie gjennomført av Nicholas Bloom, professor ved Stanford, viser faktisk at hjemmekontor førte til 13 prosent økning i effektivitet sammenlignet med gruppen som jobbet på kontoret hver dag. Derimot illustrerte også Bloom sine studier samtidig hvordan innovasjonsevnen ble negativt påvirket som følge av hjemmekontor. Konklusjonen var at face-to-face-møter faktisk var helt essensielt for å utvikle nye ideer og løsninger. 

Denne studien ble gjennomført før korona, i 2019. En svært interessant utvikling vi derimot ser i disse tider er hvordan stadig flere bedrifter og utfordrere i markedet kommer med imponerende innovasjoner, til tross for at størstedelen av staben er på hjemmekontor.

En av kundene vi i Red Dentsu X er så heldige å få jobbe med er Kolonial.no. Når regjeringen innførte noe som i praksis var en lockdown av det norske samfunn, skjøt etterspørselen for Kolonial.no sin hjemlevering rett til værs, noe som igjen skapte store kapasitetsutfordringer. Resultatet av dette var en innovasjonsvilje som ble skrudd på høygir for å takle utfordringen. Med et team på ti personer spredt på hvert sitt hjemmekontor lyktes de med å skape et helt nytt produkt – Ferdigpakket - med egen nettbutikk-løsning, helt nytt lager og egen distribusjon. Alt dette ble gjennomført over en helg på kun 48 timer, klar til salg på mandag morgen.

Dette eksempelet, sammen med mange andre tilsvarende eksempler, viser hvordan det å sette kreativiteten i en trykk-koker kan resultere i fantastiske innovasjoner som endrer måten vi jobber på, uavhengig av geografisk lokasjon. 

En ting er i hvert fall sikkert, hvorvidt vi kommer godt ut av korona-situasjonen handler ikke om hvorvidt vi suksessfullt klarer å returnere til business-as-usual slik det var før. Det handler om hvordan vi klarer å tilpasse oss «the next normal» og utnytte dette som den muligheten det er til å skape nye og enda mer spennende løsninger som løfter bransjen vår videre!