Saken blir oppdatert.

På en pressekonferanse i dag ble det idag presentert nye tiltak for kultur- og idrettslivet, og dermed også kulturarrangementer, konserter, konferanser og eventer med deltagere opp mot 500 menneske.

I forrige uke kom kulturminister Abid Raja med den tunge beskjeden om at arrangementer som samler over 500 mennesker ble forbudt frem til 1. september og dermed avlyste ministeren hele festival-sommeren. I dag åpner Raja døra litt på gløtt. 

- Det begynner å bli lys i tunnelen, sier kulturminister Abid Raja. 

På pressekonferansen i dag ble det klart at arrangementer på offentlig sted med opptil 50 mennesker blir lov fra 7. mai, men arrangementene må ha en ansvarlig arrangør til stede, som skal ha oversikten over hvem som deltar.  Det var helseminister Bernt Høie som åpnet pressekonferansen.

- Vi må åpne opp gradvis, vi må gjøre det kontrollert og vi må gjøre det sammen, sier Høie. 

- Men når vi nå skal åpne opp, så prioriterer vi det viktigste først. Det betyr at barn og unge står først, deretter prioriterer vi næringslivet. Neste uke kommer jeg til å legge frem en plan for hvordan vi skal åpne opp det som ble stengt ned for å stoppe smittespredningen, fortsetter helseministeren.  

- Blir konserter og kino
Kulturministeren kunne gå enda et skritt lenger og fortalte at regjeringen vil vurdere offentlige arrangementer for opptil 200 personer fra 15. juni. 

- Hvis vi er flinke og har kontroll blir det konserter på Sørlandet, Vestlandet, Innlandet, i Nord-Norge, i distriktene og i byene og vi vil igjen få kjenne på kulturens kraft. Hold ut folkens, fra 15. juni blir det konserter for opptil 200 mennesker, hvis vi har kontroll, sier Raja. 

Flere avklaringer om arrangementer for mellom 200 og 500 personer kommer syvende mai. Men frem til det er det maks 50 personer som tillates. 

- Opera, teater og kino og andre kan faktisk åpne igjen. Er ikke det deilig? At vi for eksempel kan gå på en intimkonsert. Du kan henge sammen med familie og kjæreste, men de andre må du holde avstand til, sa Raja. 

Idretten må vente
Avstandsdistansen mellom folk kuttes også ned fra to meter til en meter, men idretten må fortsatt smøre seg med tålmodighet. 

- Det er foreløpig ingen endringer når det gjelder idrettsarrangementer der fysisk kontakt er nødvendig. Klarer du å holde en meter avstand på idrettsbanen er du velkommen til å starte opp, sa Raja.