Temperaturen er tilbake på normalt nivå eller på kokepunktet, alt ettersom, i den norske dagligvarebransjen når Coops lavpriskjede Extra svarer på erkerivalen Kiwis priskutt fra sist fredag.

- Det har vært en balansegang for oss frem til nå. Før påske handlet det veldig mye om ikke å få for mye folk inn i butikken og markedsføringen har vært preget av det. Men samtidig har vi holdt prisene nede, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Fris i Coop til Kampanje.

Les også: Slutter i jobben som landets største reklamekjøper – men forlater ikke dagligvarebransjen 

Onsdag denne uken var Coop og Extra-kjeden tilbake i gammel form med nye annonser der dagligvareselskapet går ut med sitt «største priskutt noensinne» og det på over 200 av sine mest populære varer.

- Timingen er bedre nå?

- Ja, vi føler det er greit nå. Vi klarte å håndtere påsken og har fått opp smittevernstiltak i butikkene, så da klinker vi til igjen.

Dermed svarer også Coop på fredagens priskampanje fra Norgesgruppen. Da var det nemlig Kiwi som fyrte av startpistolen med å sette ned prisene på 200 varer. I dag setter erkerivalen Coop ned prisene på de samme produktene – og mer til.

- I tillegg setter vi ned prisene på 25 varer til og starter med 17. mai-priser på is. Det er fortsatt en krevende situasjon, men det føles samtidig godt å være tilbake i manesjen igjen, sier Takle Friis.

Les også: Kiwi inviterer til priskrig – Coop reagerer sterkt

Full priskrig:

Fredag før helgen slo Kiwi på stortromma med sin store priskampanje. I dag svarer erkerivalen Extra.

Kalte Kiwi-kampanje uforsvarlig
Før påske var Coops kommunikasjonsdirektør ute og avblåste «priskrigen» i dagligvarebransjen i forbindelse med påsken. Bjørn Takle Friis mente en slik priskrig «ville være ekstremt umoralsk». Han reagerte derfor kraftig da Norgesgruppen bydde opp til dans på fredag.

- Vi ville aldri brukt krisen til å fremme oss selv, så måten Kiwi kommuniserer denne priskampanjen på, reagerer vi på. Det er på grensen og kanskje over, sa kommunikasjonsdirektør i Coop Bjørn Takle Friis til Dagens Næringsliv.  

Coop-toppen står fast ved sine uttalelser og sier han syntes måten Kiwi kommuniserte var uforsvarlig.

- Kiwi spilte opp etter påske, så da må vi klinke til og kutte prisene på alle de samme produktene som Kiwi og på 25 varer til. Bransjen rundt oss kommer til å merke at vi er mer tilbake til vanlig markedsføring, sier han.

- Positivt at flere kaster seg på
Hos Norgesgruppen sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Arvin, at det var viktig å sikre at det var nok varer i hyllene før man slo på stortromma i markedsføringen igjen.

- Det var litt etterslep etter hamstringen, og vi ønsket å ha varetilgangen noenlunde under kontroll. Det mente vi at vi hadde nå, sier kommunikasjonssjefen.

Hun sier at priskuttet landets største lavpriskjede nå gjennomfører, vil koste rundt 200 millioner kroner. Det er det største priskuttet kjeden noen gang har gjort.

- Vi mente at det beste var å ta et stort, bredt kutt og på de varene som er viktigst for folk. Det er mange som har fått dårligere økonomi og det er usikre tider. Da føltes det godt å ta de aller viktigste varene for folk som melk og brød, Norvegia, kjøttdeig og Grandiosa, sier Aarvin.

Dermed avslutter Kiwi en periode der kjedene la seg ned med et mye lavere trykk markedsføringsmessig og der det ble snakket i langt mer forsiktige ordelag. Den siste måneden har i større grad handlet om smitteverntiltak og handlevett heller enn «løp og kjøp» og «3 for 2»-tilbud.

- Det har vært en krevende periode helt siden 12. mars hvor det frem til påske handlet mye om å gjøre butikkene trygge for kunder og ansatte, redusere hamstring og sørge for varetilgang, sier Arvin.

- Coop sier de kutter på enda flere varer enn Kiwi?

- De la til noen flere varer i priskuttet, men det har vi selvsagt justert. Kiwi skal være billigst på alle varer og vi skal være den billigste kjeden også er vi ikke så opptatt av hva konkurrentene gjør. Men vi ser jo at Copp måtte kutte prisene med 22 prosent for å få komme på samme nivå som vi gjorde etter å ha kuttet med 20 prosent. Det viser jo tydelig at de har høyere priser i utgangspunktet, sier hun.

- Kiwi er prispresseren, og vi synes bare det er positivt dersom flere kaster seg på så maten blir billigere, sier Arvin.

- Opplever du at Coop-annonsene i dag er et svar på Kiwis kampanje?

- Vi ser i hvert fall hvor inspirasjonen kommer fra, men det er vi vant til i Kiwi. Vi tar det derfor som et kompliment. Det viktigste for oss er kunden, og vi er glade for at prisen på mat går ned, sier hun.

- Hva tenker du om Coops kampanje i dag i lys av reaksjonene fredag?

- Det bruker vi lite energi på å tenke på. Vi bryr oss om kundene, ikke Coop. Kunden var strålende fornøyde. Med unntak av konkurrentens sutring har vi utelukkede fått positive tilbakemeldinger på priskuttet, sier hun.

- Føles det OK å være tilbake med markedsføringen?

- Det er en ny hverdag for oss alle. Vi har tilpasset markedsføringen løpende, selv om vi har kjempet like hardt på pris og fokuset har hele tiden vært å være billigst. Det er en tøff tid og det er mange som har det vanskelig økonomisk. Alle må vi bidra der vi kan, og den beste måten vi kan gjøre det på er ved å kutte priser, sier hun.

- Også er det selvsagt hyggelig å få bidra til litt fart i annonsemarkedet igjen.