Kulturminister Abid Raja åpner opp for arrangementer på offentlige steder med deltakelse på inntil 50 personer, men kunne på en pressekonferanse i dag også åpne døren på gløtt for arrangementer opp mot 200 mennesker fra og med 15. juni.

Eventbransjen som har vært knallhardt rammet av de mange smittevernstiltakene fra helsemyndigheter og regjering puster litt lettere ut.

- Det går riktig vei, og det er vi veldig glad for. Dette gir optimisme for hele bransjen og for næringslivet for øvrig, sier lederen for en av landets største eventbyråer, Gyro, Trine Weidal.

Vil skille på type arrangement
At det «går mot en gradvis åpning» mener Weidal «gjør at næringslivet kan begynne å planlegge fremover, noe som helt klart er veldig positivt»

- Men vi håper at regjeringen i neste runde nå differensierer mellom arrangement. Som kompetansepersoner mener vi at hvis det er lukkede arrangement for næringslivet med en profesjonell arrangør som ansvarlig, bør det vurderes å være tillat med flere mennesker samlet enn hvis det er åpne offentlig arrangement, sier hun.

Nå håper hun eventbransjen kan bli invitert inn i disse diskusjonene og til å lage regler og retningslinjer for lukkede arrangementer.

- Vi har kompetanse til å ivareta sikkerhet, gjøre risikovurderinger, sikre god menneskeflyt og logistikk.

- Eventbransjen er i krise
Også lederen av Sponsor- og eventforeningen, Janette Haukland, tar nyhetene fra regjeringen i mot på en positiv måte.

- Det er gledelig at det åpnes opp for inntil 50 personer.  Det viser at vi er på rett vei. Det viktigste er jo at vi holder smitten under kontroll slik at det blir mulig å åpne opp for inntil 200 stykker fra 15. Juni, sier hun.

Hun sier at det har vært svært tøffe dager for en hel industri.

- Eventbransjen er i krise nå og å åpne opp for opptil 50 personer vil ikke gjøre store forskjellen for oss, men et skritt i riktig retning. Vi håper at myndighetene vil se at eventbransjen er den første som ble rammet og de siste som kommer i gang igjen når alt åpnes opp. Her trengs det bedre tiltak og kompensasjonsordning for at de permittert medarbeidere kan hentes inn igjen og begynne å jobbe, slik at det kan arrangeres eventer utover høsten og i 2021, sier Haukland.

Raja: - Må fortsette den gode jobben
I en pressemelding sendt ut torsdag ettermiddag kan kulturministeren fortelle han er «glad» for at det nå «åpnes for at det arrangeres tilstelninger med opptil 50 personer.

- Men det er fortsatt viktig at smittevernreglene overholdes og at vi ikke kommer for nærme hverandre. Vi må fortsette den gode jobben som gjøres landet over, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.

Fra før er det klart at forbudet mot å gjennomføre arrangementer med flere enn 500 mennesker er forlenget til å gjelde i perioden 15. juni til 1. september.

Arrangementene som det åpnes for må sørge for at reglene om minimum én meter avstand mellom mennesker overholdes. For private samlinger er rådet fortsatt fem personer, men nå med én meters avstand, heter det i meldingen fra departementet. 

7. mai vil regjeringen, basert på nye råd fra helsemyndighetene, komme tilbake med en vurdering av offentlige arrangement med mellom 50 og 200 personer fra 15. juni. Samme dag vil også regjeringen komme med anbefalinger som gjelder organisert idrettsaktivitet.