De siste ukene har debatten rundt Joikakaker-boksen – som har en karikatur av en samisk gutt ikledd kofte på seg – rast.

I slutten av februar lanserte Nortura Joikakakene i ny emballasje, og siden har avisa Nordlys og den samiske musikeren og samfunnsdebatanten Ella Marie Hætta Isakensen vært blant dem som har diskutert saken høylytt i mediene.  

Etter å ha skrevet om «samisk krenkelseshysteri» på lederplass, beklaget avisa og sa det var visse ord de ikke burde brukt, slik Journalisten omtalte. Den samme lederen fikk avisa anmeldt for hatefulle ytringer, som også ble omtalt i en sak hos Journalisten.  

- Ønsker ikke å krenke noen
Nå skriver NRK at Diplom-Is vurderer å endre sin logo - nemlig maskoten ved navn «Eskimonika», som ble tegnet på 1930-tallet.

Ifølge marketing- og produktutviklingsdirektør Anne Borgen Sturød brukes ikke navnet lenger, og NRK skriver at Diplom-Is vil fjerne navnet «Eskimonika» fra sine nettsider. Borgen Sturød sier til NRK at de var i gang med å endre designet før debatten startet.

- Vi ønsker ikke krenke noen med logoen vår, og beklager selvfølgelig hvis vi gjør det, skriver Sturød til NRK. 

Selskapet er nå i et designprosjekt hvor de blant annet ser på figuren og vurderer hvordan den skal se ut fremover.

- Vi ønsker å ta med oss de positive verdiene som finnes i logoen, men vil også gjøre tilpasninger slik at vi ikke krenker noen samtidig som man skal kjenne oss igjen, skriver Sturød om prosjektet. 

Vurderer å vrake «Høvdingen»
NRK skriver at også Hatting, som har hamburger- og pølsebrød med navnet «Høvding», og en tegning av en mann fra det amerikanske urfolket, vurderer å gjøre endringer.

Cecilia Salinas, som har doktorgrad i sosialantropologi fra Universitetet i Oslo mener at «det at varemerker bruker stereotypier eller karikerer personer eller grupper som historisk sett har vært utsatt for diskriminering er uhørt», skriver NRK.

- Det er en uhørt praksis som har fått være altfor lenge med oss i samfunnet, sier Salinas. 

- Har blitt en stor debatt
Dosent ved Høyskolen Kristiania Trond Blindheim sier til Kampanje at han forstår kritikken, og at Joika-kakene heller kunne blitt kalt «reinsdyrkaker»  - et navn han mener ikke ville fornærmet noen.

- Dette har jo blitt en stor debatt som startet for noen år siden i USA og som kom til Norge, som handler om kulturell appropriasjon. Dersom mennesker med samisk bakgrunn eller andre folkegrupper ikke liker et slikt navn på et produkt, er det ikke mer enn rett og rimelig at man tar det innover seg og endrer på navnet, sier Blindheim. 

Han mener at firmaer fra tid til annen bytter navn på produkter uten at det er god grunn til det - noe han mener det er i disse tilfellene. 

- Joiken er jo hellig for samene og deres kultur, så det kan oppleves som sårende. Mange vil sikkert si at det er storm i et vannglass, men det er viktig å være lydhøre når det kommer kritikk, og gjøre noe med det. Vi lever i en annen tid. 

Han tror ikke at å endre navn eller logo vil påvirke salget av hverken Joikakaker eller Diplom-Is.