De mest trengende i Norge og i verden er i fare for å bli oversett av regjeringen når den nå deler ut milliarder av kroner i krisepakker.  Frivillige organisasjoner kan tape millioner av kroner på grunn av manglende inntekter i koronakrisen.

Da koronaen gjorde sitt inntog i Norge måtte innsamlingsorganisasjonene i Norge revurdere sine kampanjer. Ledelse og styrer kommenterte at det ville virke umusikalsk å samle inn penger til formål som ikke var direkte relatert til pandemien.

Situasjonen har imidlertid utviklet seg. Norske organisasjoner med formål å løse samfunnsproblem i Norge har større arbeidsbelastning enn noensinne. De må imidlertid tenke nytt og utvikle nye tjenester for å hjelpe sine målgrupper. Her snakker vi innovasjon og omtanke.

Sykehusklovnene som jobber med å gjøre hverdagen til barn på sykehus bedre slipper ikke inn på sykehus i dagens situasjon. De har lagt om deler av sin virksomhet ved å lage «Tv kanal» for barn på sykehus.

Blindeforbundet er et annet eksempel. De jobber med flere nye dimensjoner hvorav en er at blinde og svaksynte i større grad er utsatt for smitte når de er ute i samfunnet. Det er vanskeligere for dem å se hvor de kan ta trygt på gjenstander og ikke.

Frivilligheten er på mange måter hjørnestenen i den norske samfunnsmodellen. I koronakrisen forsvinner store deler av inntektsgrunnlaget for denne svært viktige virksomheten. Organisasjoner som hjelper blinde, kronisk syke, som redder folk på sjøen eller jobber med pasientstøtte jobber på spreng for å finne nye innovative løsninger for å støtte de som trenger det. Nå trenger de tilsvarende støtte slik som små og mellomstore bedrifter, gründere og oppstartsbedrifter for å opprettholde driften.

Vi ser allerede nå at støtten fra husholdningene faller. Ifølge våre beregninger vil krisen gi våre 106 medlemsorganisasjoner et tap på over 800 millioner dette året. Dette er et foreløpig estimat og tallet kommer trolig til å øke utover året.

Krisepakke nummer tre er delt ut denne uka, og milliarder gis til sektorer og bransjer i vårt koronarammede land. Små og mellomstore bedrifter har fått gode løsninger gjennom kompensasjon av inntektstap. Det samme har gründere og oppstartsbedrifter. Dette er både riktig og fornuftig av regjeringen.  Grunnen til at næringslivet får penger, er at kundegrunnlaget og inntektene blir borte. Slik er det også for ideell sektor. Men vi kan ikke slutte å hjelpe folk.

Vi er opptatt av at også vår innsats for samfunnet skal få inntektskompensasjon i denne tiden hvor vi ser at hele grunnlaget vårt for å være sentrale samfunnsaktører er i ferd med å falle bort. 

Frivillig sektor produserer for 115 milliarder hvert år. 50 av disse milliardene kommer fra private husholdninger. Fra norske givere som er solidariske og allerede bidrar med penger eller tid for sin hjertesak.  

Får vi ingenting av staten? Jo, vi er blitt lovet 300 millioner til dekning av kompensasjon av billettinntekter. Det er fint. Men utfordringen er at de fleste vet ikke helt hva vi skal gjøre med de pengene. Vi trenger en kraftig krisepakke som gir oss midler til å opprettholde våre mange tusen aktiviteter for samfunnet. For de svakeste av oss.

Vi som jobber i frivillig sektor, er vant til å jobbe annerledes. Vi må jobbe hardt for å skaffe penger for å kunne hjelpe og rapporterer inn hva det koster oss å kunne opprettholde drift og de tusener av programmer organisasjoner gjennomfører.

Frelsesarmeen, Redningsselskapet, Røde Kors, Kreftforeningen, Blindeforbundet og hundrevis av organisasjoner som aktivt må samle inn penger til sine formål sliter tungt med inntektene i dagens situasjon. 

Det er for tidlig å si hva langtidseffekten vil bli. Det som er helt sikkert er at dersom organisasjonene ikke makter å få inn like mye penger som de pleier vil dette ramme den norske befolkningen. Det blir mindre ressurser til å følge opp barn og unge som trenger oss mest. Det blir mindre penger til blindehunder og leksehjelp. Det blir også garantert mindre penger til forskning, for å nevne noe. 

Dette dreier seg om en respekt og anerkjennelse av det arbeidet, de samfunnsoppdragene og de resultatene våre medlemmer og deres givere bidrar med. Hver dag. Gjennom hele året. Derfor er det tvingende nødvendig at staten stiller opp for å sikre inntektene til vår bransje gjennom denne krisen.