I sin kommentar på Kampanje i forrige uke belyser og stiller Ståle A. Møystad Østhaug i Foll Reklamebyrå, en rekke gode spørsmål rundt hvordan koronakrisen vil påvirke norsk varehandel, og ikke minst hvordan folks handlemønster vil endres når pandemien er over.

Det finnes selvfølgelig ingen entydige og bastante svar på dette, men dersom man ser litt nærmere på den betydelige mengden av grundige analyser på COVID-19 som allerede er gjennomført, og hvilke enorme endringer som nå er i ferd med å skje innenfor netthandel, kjøpsprosesser, søkeadferd og kategoripreferanser, så bør man i hvert fall ta seg tid til å lytte. Vi tror nemlig at store deler av vår digitale adferd vil ha etablert seg også etter koronakrisen.

Så hva er egentlig noen av konsekvensene, og de store linjene så langt i denne krisen? Først og fremst ser vi en enorm nedgang av trafikk i bybildet og til kjøpesentrene. Mange fysiske butikker har innført reduserte åpningstider eller holder stengt, og kan rapportere om svært lav, eller ingen omsetning. Ikke overraskende opplever de fleste nettbutikker en kraftig salgsvekst, hvor noen av de kan melde om en tidobling i salg eller mer i forhold til samme periode i fjor. Den norske nettbutikken MyMuse forteller om nesten 700 prosent økning i salget av loungewear og koseklær, Posten har økt sine pakkeforsendelser med 150 prosent, Kondomeriet melder om salgsboom, mens enkelte dagligvareaktører som normalt leverer dagen etter bestilling på nett, nå opererer med fjorten dager leveringstid.

For noen av landene som har blitt hardest rammet av krisen, oppgir 50 prosent av kinesere og 31 prosent av italienere at de oftere vil benytte seg av netthandel i fremtiden. Retter vi blikket til USA så har netthandelsannonsering med Amazon i spissen økt med 40 prosent på kun en måned. Med tanke på at vi i Norge allerede er nummer to i Europa på netthandel, og at vi nå høster hyppige og verdifulle erfaringer med handel på nett, så er det lite som tyder på at utviklingen vil bremse i nærmeste fremtid. Ifølge ferske tall fra Virke sin medlemsundersøkelse hadde fem av ti nettbutikker økt sin omsetning i midten av mars, så det er ingen tvil om at netthandelen øker i et voldsomt tempo.

Ikke bare handler spådommene om endringer i handlemønster. Mange av oss mener jo også at vi i større grad fremover vil jobbe «remote» selv om vi ikke er pålagt det etter koronakrisen. Dersom så er tilfelle, skal det bli spennende å se i hvilken grad vår adferd og søkevaner også vil gjenspeile dette.  Her til lands ser vi at hjemmeisoleringen ifølge Google Trends har endret vår søkeadferd signifikant når det gjelder produkter og tjenester som vi vanligvis konsumerer utenfor hjemmet.

Søkevolumet knyttet til søketermene «treningsutstyr» og «hårfarge» er det høyeste noen gang, og gjennomsnittlig søkevolum etter «treningsutstyr» de to siste ukene i mars er hele 942 prosent høyere sammenlignet med snittet for de siste fem årene. Vi ser også at vi koser oss mye mer med mat på hjemmefronten. På den offisielle vaffeldagen - 25.mars så vi at «vaffeljern» fikk den høyeste etterspørselen på fem år, og mange butikker gikk tomme, så det er ingen tvil om at vafler har fått en ny renessanse i løpet av denne krisen. Søk rundt tips til underholdning, hage, privatøkonomi og oppussing har også fått et markant løft.

 På bakgrunn av den rivende utviklingen som her skisseres mener vi at det er mer relevant enn noen gang for bedrifter å sørge for en tydelig netthandelsstrategi, og gripe de mulighetene som åpner seg i en tid hvor også innovasjonskraften er stor.

 Vårt åpenbare råd er å gjennomføre en enkel audit hvor man etablerer en klokkeklar forståelse av hva, og hvilke kanaler som driver trafikk til netthandelsløsningen.

Vi ser også at en del netthandelsaktører fortsatt har en vei å gå når det gjelder optimalisering av selve kjøpsplattformen. Her er det mulig å gjøre relativt enkle grep for smidigere navigasjon og kjøpsprosess. Ikke minst er det viktig å se over hva som eventuelt kan forbedres når det gjelder bestilling- og leveransemuligheter. Med dette fundamentet på plass bør man sørge for å legge ekstra tyngde og kraft i gode betalings- og leveringsløsninger som gjør det ekstra trygt og enkelt å velge online-shopping.

Mye av dette kan kanskje virke opplagt. Sånn er det vel også med fjellvettreglene. Vi tror allikevel at det i disse tider kan være verdt å ta innover seg en del av grunnprinsippene, og sørge for at man har tilpasset seg etter gjeldende føre- og værforhold.

Fremtiden tilhører de som forbereder seg best på den.

Denne kommentaren er skrevet i felleskap av administrerende direktør i Omnicom Media Group, Espen Klepper og Head of e-Commerce i OMG Transact, Ina Iversen.