Influencer og tidligere Paradise Hotel-deltaker Martine Sjøhaug la 23. januar ut en reklame for City Clinic, som er drevet av Nina Kristiansen, på sin Instagram-konto. Der fortalte hun følgerne sine at de kunne få 15 prosent rabatt på «alle behandlinger». Hun opplyste at rabatten også omfattet rynkebehandlinger.

Det har kommet fire klager til Fagutvalget for influencer-markedsføring (FIM) på markedsføringen. Utvalget har konkludert med at reklamen er egnet til å skape kroppspress blant barn og unge voksne og dermed i strid med retningslinjene deres. FIM ble et etablert av representanter for annonsører, influencere og nettverk i samråd med Forbrukertilsynet, Medietilsynet og Barne- og Familiedepartementet i fjor. Dette er de første vedtakene som offentliggjøres.

Martine Sjøhaug har ikke levert et tilsvar på klagen til FIM og det har foreløpig ikke lykkes Kampanje å oppnå kontakt med influenceren.

Nina Kristiansen, som driver klinikken det reklameres for, påpeker i sitt tilsvar at rynkebehandling ikke nødvendigvis innebærer injeksjoner, men at det også kan være «kjemisk peel», hudpleie med dermapen, eller lignende.

Alt dette omfattes av retningslinjene til FIM.

«At det har kommet et forbud nå har ikke vært veldig opplyst for bransjen men nå har jeg i hvert fall fått med meg det», legger Kristiansen til i sitt svar til utvalget.

Les også: Nå kan du klage inn influencer-reklame som dette

Avviser brudd
Også influencer Katinka Gange og annonsøren Invisibli, drevet av Sol Hegge, har opptrådt i strid med retningslinjene ifølge FIM. Hun har lagt ut en reklame for permanent sminke-behandling på sin Instagram-konto, en behandling som fagutvalget mener kan bidra til økt utseendemisnøye blant barn og unge voksne.

I sitt tilsvar viser Gange til at kun to prosent av følgerne hennes er mellom 13 og 18 år, noe som utgjør 1338 personer. Hun påpeker også at hun er avbildet med hettegenser og lang tights i reklamen, og at hun følger Instagram sine retningslinjer.

«Jeg lurer derfor på om dette er noe dere får lov til å gjøre, da dere kun er et fagutvalg, og jeg vet i hvert fall at jeg ikke er medlem i noe fagforening som skal tilsi at jeg skal følge noen av deres egne "regler"», skriver hun til FIM.

Katinka Gange ønsker ikke å kommentere denne saken. Det har ikke lykkes Kampanje å oppnå kontakt med Sol Hegge.

Dansk influencer går fri
FIM har i tillegg behandlet en klage mot den danske influenceren Fie Laursen, som har lagt ut en konkurranse der følgerne hennes kan vinne et valgfritt kosmetisk inngrep. Her har utvalget konkludert med at markedsføringen er problematisk, men ettersom Laursen er en dansk influencer som ikke er bosatt i Norge, og som ikke har en betydelig andel norske følgere, faller virksomheten hennes utenfor utvalgets retningslinjer.

- Handlingen er problematisk, så hadde hun vært en norsk influencer bosatt i Norge, så hadde hun blitt dømt, forteller sekretariatsleder Wenche Jacobsen i Anfo.

Det er offentliggjøringen av vedtakene som er straffen for de influencerne og annonsørene som har opptrådt i strid med retningslinjene.

- Dette er en selvjustisording og det er ikke knyttet bøter til vedtaket. Dette er influencere som lever av omdømmet sitt, og da må de ivareta omdømmet sitt.

Hun forteller at fagutvalget har mottatt flere klager som er til behandling og hvor vedtak vil foreligge på et senere tidspunkt.