Som Kampanje tidligere har skrevet, opplever eventbransjen et skred av permitteringer som følge av tiltakene regjeringen har satt i verk for å bremse spredningen av det nye koronaviruset. 

Bare i landets største eventbyrå permitteres 70 prosent av de ansatte.

Les mer: Skred av korona-permitteringer i eventbransjen: - Det rammer oss frytkelig hardt (abo.)

De totale tapene i bransjen kan bli på 1,2 milliarder kroner ifølge Sponsor- og eventforeningen. Tallet er basert på en spørreundersøkelse de har sendt ut til sine medlemmer.

- Vi spurte 100 av våre medlemmer og har fått 35 svar. Blant disse 35 er det avlyst 614 arrangementer, det er 380 utsettelser og et estimert tap på rett under 200 millioner før sommeren. Om man tenker at disse er representative for de resterende 65, så er det snakk om et tap på nærmere 1,2 milliarder for hele 2020 – bare blant våre medlemmer, forteller daglig leder i Sponsor- og eventforeningen, Janette Haukland.

Svarene kommer både fra eventbyråer og fra arrangører, som Operaen, Munchmuseumet og Teknisk Museum, og inkluderer kanselleringer til og med mai/juni.

Sponsor- og eventsjefen minner om at det vil ta tid å få hjulene i gang igjen i denne bransjen.

- Vi er i en litt særstilling i eventbransjen, for når dette forbudet løftes, er det ikke drift som vanlig. Det vil ta et halvt år før vi har inntekt, så effekten vil vare ganske lenge.

Nå etterlyser foreningen sterkere virkemidler fra regjeringen. De viser til at man i Danmark har satt av 12 millioner euro i kompensasjon for avlyste arrangementer, mens det foreløpig ikke finnes tilsvarende tiltak her hjemme.

- I en situasjon hvor landets myndigheter forsøker å kartlegge situasjonen, innføre tiltak som skal beskytte oss og ber oss om å ta vare på våre nærmeste, er det akkurat det vi gjør i Sponsor- og eventforeningen også. Så håper jeg av hele mitt hjerte at vi sammen kan bevare en bransje som hver dag bidrar til verdifulle opplevelser for voksne og barn på jobb, skole og fritid, sier Gunnar Glavin Nybø, administrerende direktør i Bygg Reis Deg AS og styreleder i Sponsor- og eventforeningen.

Store tap:

Koronakrisen blir dramatisk for eventbransjen. De totale tapene kan bli på over én milliard kroner ifølge Sponsor- og eventforeningens egen spørreundersøkelse.