Rett før midnatt, natt til onsdag, trakk flyselskapet SAS tilbake sin nyeste reklamefilm etter massiv kritikk på sosiale medier. Nå svarer reiseoperatøren for første gang på kritikken, og forklarer hvorfor filmen er fjernet fra blant annet egne Facebook-sider og deres egen YouTube-konto.

– Når vi ser på mønsteret og antallet reaksjoner, er det grunn til å mistenke et koordinert angrep på vår kampanje. Vi vil ikke risikere å bli en plattform for andres verdier, som vi ikke selv kan stå for. Derfor har vi for øyeblikket tatt ned filmen fra våre kanaler og vurderer nå neste skritt, sier pressesjef John Eckhoff i SAS i en skriftlig kommentar til NTB.

Han sier SAS fortsatt står bak filmens budskap.

- SAS er et skandinavisk flyselskap som flyr reisende til, fra og i Skandinavia. Vi står bak budskapet i filmen som handler om at reiser beriker oss, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til Kampanje.

Les også: SAS fjerner reklamefilm etter sosiale medier-storm

Fremmedgjøring av egen kundemasse
Filmen, som tar opp spørsmål knyttet til hva som er det skandinaviske, skal ha generert mange negative kommentarer og dislikes som det heter på sosiale medier-språklet. 

- Hvorfor hater SAS skandinaver, spør en person på Facebook.

- Gratulerer med den dummeste reklamefilmen noensinne, skriver en annen.

- Når du gir folk dritt, så får du dritt tilbake. Fornøyelig å se folkeopprøret på SAS' fjesbokside, skriver en tredje.

En av dem som også reagerte var sosiologen Kjetil Rolness på sin Facebook-side.

- Sjekk responsen på YouTube. 243 likes, 13.000 dislikes. Og siste respons øker raskt. Blir spennende å se om SAS greier å slå Gillette i fremmedgjøring av egen kundemasse, skriver Rolness på sin nettside. 

- Reiser skaper inspirasjon
Det er det danske reklamebyrået &CO som har laget filmen som stilte spørsmålstegn ved Skandinavias opprinnelse. I kampanjefilmen, på nesten tre minutter, påstår SAS at svenske kjøttboller og danskenes wienerbrød er kopiert. Selv den norske bindersen slapp ikke unna. Dette er dette som har skapt så sterke reaksjoner. 

- Reiser skaper inspirasjon. Vi lar oss inspirere og vi inspirerer andre. De erfaringene vi tar med oss fra våre reiser påvirker oss som individer, men også vårt samfunn. Vi i SAS er stolte av vårt skandinaviske opphav og de verdiene som preger våre åpne, likestilte og demokratiske samfunn, sier Eckhof i SAS til Kampanje.

Her kan du se filmen som SAS fjernet tirsdag natt.