I telekombransjen handler det meste for tiden om den nye «G»’en – og det skal det gjøre i årene som kommer også. For både Telia og Telenor starter i år utbyggingen av det nye 5G-nettet som skal sikre femte generasjon mobiltjenester i mobilnettet.

Og som alltid når det gjelder å ta i bruk ny teknologi er det et kappløp om å være først ute.

- Vi var først med å si at vi skulle bygge ut et nasjonalt 5G-nett og det sa vi allerede i november i fjor. Vi investerer milliarder av kroner i denne utbyggingen og Norge er et veldig viktig hjemmemarked for Telia, sier merkevare- og markedsdirektør i Telia, Camilla Forberg, til Kampanje.

Og selv om det nye nettet ikke skal være ferdig utbygget før i 2023, har Forberg allerede en ny 5G-nyhet på lur.

- I dag lanserer vi også Norges første reklamefilm for 5G, sier hun.

Her kan du se den nye reklamefilmen til Telia

Første fra Forberg i Telia
Reklamefilmen blir den første fra Forberg som markedsdirektør også i Telia etter at telekonsernet kjøpte bredbånds- og tv-distributøren Get i 2018. Filmen har premiere klokka 21 denne helgen på TV 2 etter at den lørdag ettermiddag ble presentert for over 2.000 Telia-ansatte på et internt arrangement på Gardermoen lørdag.

- Er du spent?

- En kjenner alltid på det, men man må ha mot til å tørre og prøve. Det er bedre å gå med en skikkelig bet som dette, enn å gjøre noe middelmådig. Men det er alltid spennende. Av og til feiler du og av til gjør man det riktige, sier hun.

- Hvorfor er det så viktig å være først når det er snakk om 5G?

- Vi liker å se på oss som en utfordrer på det norske markedet, og tenker at da skal vi ligge litt foran i konkurransen. Det handler om å ta en posisjon, bygge preferanser og kompetanse for 5G og hva det kan bety for samfunn, virksomheter og forbrukere. Den nye reklamefilmen vår skal styrke Telia-merkevaren opp mot 5G. Det er en våre virkelige store prioriteringer de neste årene, sier hun.

Klar med Telia-reklame:

Markedsdirektør i Telia Camilla Forberg har stått for reklamefilmer fra store annonsører som SAS, DNB og Get. Nå er det Telia som gjelder.

Verdenshistorie
Stor er også den nye reklameproduksjonen både i produksjon, lengde og i tema. For i den nye reklamefilmen gjør Telia intet mindre enn å fortelle verdenshistorien på to minutter.

- Når Telia nå investerer milliarder i et nasjonalt 5G-nett i Norge, er det også en god grunn til å kommunisere stort. Vi starter med jordas opprinnelse og beveger oss frem til i dag.  Ser man jordas levetid som et døgn, har ikke vi mennesker vært her i mange sekunder. Men vi har fått til utrolig ting allerede, og nå gleder vi i Telia oss til å se alt det flotte vi sammen kan skape i tiden fremover, sier markedsdirektøren i Telia.

Telia har totalt som konsern nærmere 24 millioner kunder globalt og en markedsandel i personmarkedet for mobil i Norge på 37 prosent.

- Ingen vet helt hva 5G vil bety
Hun sier det fortsatt er åpent hva 5G vil bety og gi av løsninger, men tror 5G vil spille en rolle i sektorer som helse, bygg og anlegg, vei og e-sport og bærekraft.

- Ingen vet helt hva 5G kan bety for oss. Men her er et nett som er klar til å forvalte det vi allerede har, og ta imot alle de løsningene og idéene ingen enda har tenkt. Både i forhold til å ta vare på de eldre i en fremtid med for få sykepleiere og smartere styring av trafikken inn og ut av de store byene ligger det store muligheter med 5G.

Det er Los & Co som står bak den nye reklamefilmen og dette er Los & Cos andre store produksjon for Telia-merkevaren etter at byrået med sin forrige film dro i gang en debatt om bruken av hijab. Nå er det imidlertid verdenshistorie som skal formidles.

- Telia har som ambisjon å ikke bare være kjent, men bety noe for folk. Gjennom satsningen på 5G ønsket vi ikke bare å snakke om hva Telia selv gjør, men hvilken enorm utvikling vi har vært gjennom og står ovenfor. Vi håper også at de som ser filmen vil stoppe opp og tenke litt over hvor heldige vi er som er blitt til og alle de mulighetene vi har her i Norge. La oss gjøre det beste ut av den tiden vi er på jorda, for oss selv og de rundt oss, sier seniorrådgiver Anders Aakre i Los & Co.

- Til og med Jesus har fått plass i den nye reklamefilmen til Telia, dere tar ikke litt vel mye i når dere setter 5G i en slik sammenheng? 

- Vi prøver ikke å sammenlikne 5G med Jesus. Det gjorde The Beatles i  1966, så det er vi ferdig med. Gjennom filmen prøver vi å vise hvordan jordas og menneskehetens historie har utviklet seg frem til i dag. Og at det da levde en person som ble så viktig for den vestlige verden at vi begynte på en ny tidsregning, er en vesentlig del av dette. Han er en del av historien som har formet oss. Nå står vi her. Klare for nye endringer. Store og små, og vi tror 5G blir en viktig del av morgendagen, sier Aakre. 

Filmen er startskuddet på et lengre kommunikasjonsløp der Telia vil spre kunnskap om de muligheten 5G-nettet kan gi norske folk og selskaper.

Det er produksjonsbyrået Einar Film som har laget filmen med Aksel Hennie på regi.