Alliansen av norske sparebanker samlet under Sparebank1-merkevaren kutter nå ut sponsingen av langrennslandsalget. Banken har vært forbundets hovedsponsor de siste fem årene, heter det på Skiforbundets nettsider. Avtalen løper ut i april neste år og Sparebank 1 er med andre ord sponsor for langrennslandslaget ut sesongen 2019/2020.

- Sparebank 1-bankene har lenge vært en betydelig bidragsyter til norsk langrenn lokalt, sier styreleder i Sparebank 1 Gruppen, Richard Heiberg.

Han sier videre at banken har vært fornøyd med sponsorperioden med NSF og langrennslandslaget.

- Men framover ønsker vi nå å dreie fokuset mer mot lokale initiativer, noe som er av stor verdi både for bankene, regionene vi er en del av og menneskene som bor der. Dette passer også godt med Sparebank 1-bankenes identitet og profil, sier styrelederen.

Kommunkasjonsdirektør i banken Ida Hårvik sier man skilles som gode venner etter fem gode år. 

- Men fremover ønsker vi å dreie fokus mot lokale initiativ både for banken, regionene og menneskene som bor der der. Det passer godt for vår profil som nettopp handler om lokal forankring og lokal identitet.

- Kutter dere i sponsorbudsjettet?

- Vi er alllerede Norge største breddesponsor og deler ut mange, mange hundre millioner kroner hvert år til alt fra kultur, samfunnsnyttige formål og idrett. Idretten tar igjen en betydelig andel av dette. Dette handler mer om et skifte i fokus fra elite til bredde, sier hun.

- Nent ikke et tema
Tidligere i år ble det kjent at det nordiske tv- og strømmeselskapet Nordic Entertainment Group kjøpte rettighetene til store deler av vintersporten. Dette er rettigheter NRK sitter på i dag. 

- Har Nents kjøp av skirettigheter spilt inn på beslutningen?

- Nei. Nent har ikke vært et tema i denne diskusjonen. Som vi har uttalt tidligere, så tror vi seerne følger sporten og ikke kanalen. Dette har ikke vært et tema i denne prosessen, sier kommunikasjonsdirektør Ida Hårvik i Sparebank 1 til Kampanje.

Tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund, var en av dem som mente rettighetskjøpet var uheldig for NRK, og krise for Skiforbundet . 

- Viasat vil ikke klare å levere like mye tid og eksponering som det NRK gjør. De har brukt mange timer på å bygge interessen rundt konkurransene, og det spørs om Viasat tar seg råd til det, sa Lund til Kampanje.

Les også: Skisponsor om langrenn på TV3: - Tror folk følger sporten og ikke kanalen

- Mer enn et sponsorat
Langrennssjef Espen Bjervig i Skiforbundet sier de to «gjennom hele perioden har hatt et godt samarbeid.»

- Dette har vært mer enn et rent sponsorat, og jeg vil spesielt trekke frem «Byttehelgen» der vi sammen har skapt en bærekraftig arena for kjøp og salg av brukt skiutstyr. Jeg ønsker å takke Sparebank 1 for samarbeidet og det de har tilført norsk langrenn, sier Bjervig.

Sparebank 1-alliansen gikk ifølge NRK inn som hovedsponsor for skilandslaget i 2015, og avtalen mellom dem ble reforhandlet i 2018.

15 millioner i året
Avtalen som ble reforhandlet i 2018, var verdt 30 millioner fordelt på to år. Hårvik bekrefter at banken har betalt rundt 15  millioner kroner i året på å pryde blant annet luene til de norske langrennsløperne.

- Hvilke aktiviteter skal fremover skape nasjonal begeistring for Sparebank 1?

- Vi har ingen umiddelbare planer om et nytt nasjonalt sponsorat.

- Heier dere fortsatt på langrennslandslaget?

- Vi heier intenst på langrennssporten. Det har vi alltid gjort i Sparebank 1.

Les også: Ski og sykkel-VM løfter sponsormarkedet – vil nærme seg fem milliarder i 2018

Sparebank 1 kommer fortsatt til å være en stor bidragsyter til norsk langrenn. Bankene støtter i dag over 1.000 lokale klubber og breddelag over hele landet, og har klare ambisjoner om å videreføre og utvikle dette arbeidet.