Nytt år betyr nye spådommer. Reklameskam og bærekraftskrav er nevnt i disse spalter. Det tror jeg er gode prognoser for 2020. Men jeg tror også at det kommer til å bli satt flere typer krav i året som kommer.

Å vise moralsk støtte under viktige merkedager i kalenderen har blitt en hygienefaktor for mange bedrifter og byråer, kanskje spesielt i sosiale medier. Pride, Movember, Kvinnedagen, Rosa sløyfe, Rød sløyfe, valgdag, Earth Hour og Rockesokk er bare noen av veldig mange verdige saker byrået ditt eller kunden din kan fremsnakke, lage innhold rundt og støtte oppom. Jeg tror for øvrig alle i byråbransjen kan skrive under på at det føles godt å ikke alltid pushe pris og produkt, men også noe som er viktigere enn både tilbud og etterspørsel. Og det skal vi fortsette med. Kommersielle krefters støtte til samfunnssaker er viktig og ufarliggjørende.

Men, hvem tjener egentlig mest på denne «transaksjonen»? Er det kommersiell avsender som kan smykke seg med et viktig budskap et par ganger i året, eller er det organisasjonen som daglig slåss for sin sak?

Spørsmålet over er retorisk, fordi min spådom for 2020 er at det ikke er nok å plassere en midlertidig regnbuelogo på Facebook eller et rosa tema på Instagram uten å ha ryggdekning. Jeg tror det kommer til å stilles strengere krav til avsendere som ønsker å hekte navnet sitt på samfunnsviktige og ukommersielle aktiviteter, i form av forventninger om at du også bidrar med noe konkret som hjelper nettopp den saken du fremsnakker. En forventning som innebærer en konkret kostnad. Det kan være en økonomisk kostand i form av en donasjon, sponsorat, gratisarbeid eller bruk av ressurser innad i bedriften. Eller så kan det være noe som har en merkevarekostand, ofte i form av å være tidlig ute å støtte noe som fortsatt oppleves som kontroversielt i befolkningen.

Det handler rett og slett om å feie for egen dør, for å bruke et klassisk ordtak. Jeg ville eksempelvis ha vært helt sikker på at bedriften min har en plan for likelønn, kjønnsbalanse i ledelsen og arbeid mot kjønnsdiskriminering, før jeg uttalte støtte til kvinnedagen. Jeg ville ikke ropt høyt om bærekraft før kantina på arbeidsplassen min hadde strategier på plass for å kutte ned kjøttkonsum. Vent med å støtte Pride til du er helt sikker på at organisasjonen din har en kultur som fokuserer på inkludering og mangfold, også videre.

Mitt råd er å bruke tid og ressurser på å finne ut hvilke saker som faktisk er relevante og viktige for din bedrift og dine ansatte, istedenfor å kaste seg på alle. Ikke velg for mange, konsentrer deg heller om en liten håndfull merkedager i løpet av året. Kartlegg hvordan nettopp dere kan bidra til saken utover å bare vise at dere er moralske støttespillere. Denne tilnærmingen vil gjøre kommunikasjonen din rundt slike dager bedre, mer troverdig, relevant og uarresterbar. Og den vil hjelpe saken du prøver å hjelpe på et mye mer grunnleggende nivå.