I en ny kampanje fra PepsiCo og Ringnes, som produserer og selger Pepsi og Pepsi Max i Norge, presenteres resultatene fra en større smakstest der nesten to av tre foretrekker Pepsi Max foran erkerivalen Coca-Colas brus med sukker.  I kampanjen hevdes det at smakstesten er gjennomført i en blindtest. Forbrukertilsynet er ikke overbevist og mener kampanjen kan være villedende i lys av markedsføringsloven. 

- Vi kommer til å kontakte Ringnes for å høre deres versjon. Men dette er ganske enkelt. Skriver man at det er gjennomført en blindtest, så skal det være gjennomført en blindtest. Hvis ikke er det brudd på markedsføringsloven, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet til Nettavisen.

Her kan du se en videofilm som brusgiganten har lagt ut på sin Facebook.-side om smakstesten: 

For å kalle noe en blindtest, holder det imidlertid ikke å gi en person to like glass og be dem svare hva som smaker best eller verst. En blindtest skal gjennomføres i nøytrale omgivelser og deltakerne skal ikke vite hvilke produkter de smaker på. De skal heller ikke vite hvem som står bak testen.

Også professor Magne Supphellen ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har vært kritisk

- Dette holder ikke vann vitenskapelig. I en blindtest er det helt grunnleggende at deltakerne ikke vet hva de smaker og at de ikke utsettes for påvirkning i den ene eller andre retning. Begge disse forutsetningene er brutt i denne såkalte blindtesten, sier Supphellen til samme avis.

Blindtesting:

Resultatene fra den nye Pepsi-reklamen har vært klistra opp på store reklameboards.