Fire klinikker kan vente seg brev fra Forbrukertilsynet etter at de har brukt influencere med mindreårige følgere til å markedsføre fillers, Aquagold og Botox. Det er resultatet av en ny aksjon Forbrukertilsynet har gjennomført for å sjekke omfanget av kroppspress i sosiale medier.

- Det er annonsørene som har hovedansvaret for at markedsføringen er i tråd med reglene, men påvirkeren har også et ansvar for å sørge for at reklamen de har i sine kanaler egner seg for sine følgere, sier Tonje Hovde Skjelbostad, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet, i en pressemelding.

Det er først og fremst markedsføring i innlegg og story på Instagram tilsynet har sett på denne gangen.

I brevet til klinikkene opplyses de om ansvaret de har for å være forsiktige med hvilke skjønnhetsbehandlinger de markedsfører via påvirkere som har mindreårige følgere. Brevet er også sendt til de fire påvirkerne som klinikkene har brukt.

Nye retningslinjer
I går trådte de nye retningslinjene for influencer-markedsføring i kraft. Dermed kan også forbrukere klage inn og felle markedsføring som bidrar til kroppspress, men som ikke er forbudt ved lov.

- De nye retningslinjene vil være et godt supplement til lovverket, og markedsføring som ikke kan slås ned på etter loven vil nå kunne felles av retningslinjene, sier Skjelbostad.

Les mer: Nå kan du klage inn influencer-reklame som dette

Talentsjef Thomas Veheim i Adlink sitter i utvalget som skal håndheve de nye retningslinjene. Han tror noen influencere og annonsører må gjøre justeringer for ikke å bli klagd inn.

- Jeg tror nok at noen influencere nok kan føle at det blir en stor omveltning, men dette tror jeg skal gå seg fint til når vi først kommer i gang. Nå når det er nytt og helt i oppstarten vil innføringen av retningslinjene føre til at mange vil tenke seg om en ekstra gang før de inngår et samarbeid og det er jo bra. Fordelen her er jo også at man kan be om forhåndsvurdering om man er i tvil. Dessuten er det viktig å påpeke at brudd ikke kommer til å bli offentliggjort de tre første månedene, sier han til Kampanje.