Gjennom selskapet Venture Factory, hvor han er daglig leder og største aksjonær, har Even Aas-Eng dratt i gang selskaper som Mymuse AS, Newslab AS, Inviso Media AS, Filter Media AS og Opt. Selskapene har hatt varierende lønnsomhet, og investeringsselskapet Venture Factory har aldri levert et positivt et positivt årsregnskap – før nå.

I fjor hadde Venture Factory et resultat før skatt på 7,7 millioner kroner. Det er en kraftig forbedring fra underskuddet på 3,5 millioner kroner i 2017.

Solgte til Try
Forklaringen finner vi under posten «Annen finansinntekt» som gjør et hopp fra 1,9 til 9,3 millioner kroner.

I 2018 solgte Venture Factory seg ut av Try-byrået Opt, som de eide 44 prosent av.

- Er det salgssummen vi ser her?

- Jeg kommer ikke til å kommentere på salgssummen konkret, men det sier seg selv at deler av gevinsten på vår investering i Opt ligger der, sier Aas-Eng til Kampanje.

Investerte 50.000 kroner
Han forteller at investeringen i Opt har vært en suksess.

- Opt var en suksess for oss finansielt. Vi investerte kun 50.000 kroner ved oppstart og selskapet gikk i pluss fra første år. Men først og fremst var det en glede å bygge et fantastisk selskap sammen med de flinke folka i Try, sier han.

- Er det salget av Opt som gjør at Venture Factory går i pluss?

- Venture Factory er et investeringsselskap der det kun er to ansatte. Det er meg og vår syriske regnskapsfører Mohamed Saflo. Vi skaper lite med inntekter og verdiskapningen i Venture Factory skjer gjennom investerer i våre datterselskaper. Der har situasjonen de siste årene vært at noen selskaper tjener penger, mens andre selskaper taper penger. Det kommer an på hvor i livsløpet de er og slik kommer det til å være fremover også.

- Solgte dere noen andre aksjer i 2018?

- Ikke av betydelig verdi.

Les mer: Try sluker Opt - skiller lag med Venture Factory

Even Aas-Eng regner ikke med å kunne vise til et tilsvarende overskudd i 2019.

- Vi har opplever en svært god utvikling i flere av våre datterselskaper, men vi kan nok ikke regne med tilsvarende overskudd i 2019.

Har kjøpt drømmehuset i Jamaica
Når Kampanje snakker med Even Aas-Eng befinner han seg i Jamaica, hvor han og kona Maria Aas-Eng, som er sjef i Dentsu X, nettopp har kjøpt seg hus.

Nyheten om huskjøpet delte de på Facebook denne uken til stor begeistring fra venner og bransjekollegaer.

- Har Opt-salget vært med på å finansiere hytta på Jamaica?

- Det har ingenting med verken salg av Opt eller Venture Factory å gjøre, men er resultatet av et mål som Maria og jeg satte oss for ti år siden og som vi har jobbet steinhardt for å oppnå.

Tjener penger på content, taper på medier
Venture Factory tjener gode penger på innholdsbyrået Newslab, som de eier 92 prosent av. Dette selskapet omsatte for 16 millioner kroner og hadde et resultat før skatt på 3,5 millioner kroner i fjor.

Les mer: Content-byrå øker omsetningen: - Hver eneste dag leverer vi klipp til sosiale medier

Mediedivisjonen fikk et underskudd på driften på tre millioner kroner i 2018. Venture Factory sin medie-portefølje består av Filter Media, Talent Media, CamillaPihl.no og et kommersielt samarbeid med Motor.no.

Les også: Nytt mediehus selger nettannonser for over ti millioner - men går fortsatt med millionunderskudd