Schibsteds satsing på innholdsmarkedsføring har vist seg å bli god butikk. I 2015 ble VG Partnerstudio etablert for å lage innholdsmarkedsføring som publiseres på VGs plattformer.  I sitt tredje hele driftsår, når omsetningen i byrået nye høyder med å bikke 110 millioner kroner. Resultat før skatt økte med hele 47 prosent til 26,9 millioner kroner.

- Dette er langt over hva vi budsjetterte med, forteller Cecilie Eriksrud til Kampanje. Hun er vikar for Jonas Ibsen Brynildsrud, som til daglig leder byrået, og det siste halve året har vært ute i pappapermisjon. Hun fortsetter;

- 2018 ble veldig bra for oss. Det var også et veldig godt år for reklamemarkedet, og det har nok store deler av innholdsmarkedsføringsbransjen båret fruktene av. Alle er vel enige om at veksten har vært stor, og jeg mener VG Partnerstudio har vært en bidragsyter til å flytte hele kategorien, sier Eriksrud til Kampanje.

- På hvilken måte har dere flyttet kategorien?

- Blant annet med den «power» du får av å ha saker på fronten på VG. Sakene vi lager der synes veldig godt og får mye oppmerksomhet.

At VG Partnerstudio i fjor klarte å vippe Redink av pinnen som beste content byrå i Byråprofil, at byrået klarte å produsere saker som har generert mye publisitet samt at mange kunder fikk gode resultater, er alle elementer som Eriksrud er fornøyd med.

- Alt dette gjør at content som kategori vokser, tror jeg, og det er bra for oss alle. Det er mange flinke der ute, og det var hett i fjor. Vi er heldige som har hele Schibsteds salgssapparat i ryggen. Selgerne har med både native ads og contentløsninger i kofferten, og det er bra for oss, sier hun.

Les også: Her er alle vinnerne i Byråprofil 2018

Ustabil kundemasse
Når de teller opp hvor mange kunder byrået betjente i fjor, forteller Eriksrud at de hadde 130 kunder.

- Fasiten ble at 130 kunder kjøpte tjenester av oss i 2018. Noen av de er store dragere, som Maxbo, Komplett og Storebrand, som alle var store kunder, sier hun.

Generelt opplever hun at kundemassen er noe mer ustabil enn tidligere.

- Og det er nok gjennomgående for hele bransjen. Det kan blant annet skyldes at en del kunder er ute på byråpitsj, da opplever vi av og til at alle prosesser stopper. Men andre halvår i 2018 bidro virkelig til den store veksten. Alt tyder på at det kan bli et godt andre halvår i år også, sier hun.

Blant de større jobbene VG Partnerstudio gjorde i fjor, var å være med på lanseringen av den norske storfilmen «Skjelvet». Her ble det en debatt rundt merking av content marketing, etter at en artikkel med annonsørinnhold endte opp med å bli til forveksling lik en ordinær artikkel om filmen.

- Er det noe dere tenker at dere skulle gjort annerledes?

- Nei, kan ikke se at vi skulle gjort noe annerledes, og vi fikk  heller ikke noen tydelig kritikk – oss bekjent.  Vi laget innhold som skapte god effekt for kunden, og som satte temaet jordskjelv (i alle fall litt) på dagsorden, sier innholdssjef Svein Arne Haavik i VG Partnerstudio. Han legger til at sakene de skrev om «Skjelvet» fikk rundt 450.000 sidevisninger.

Prøver å være tydelige
Eriksrud forteller at de har lagt mye innsats inn for å være tydelige – og å merke artiklene med annonsørfinansiert innhold godt.

- Vi har brukt mye tid på å sjekke merkingen og kjører egne, uavhengige målinger, sier hun.

- Kan bransjen bli tydeligere på merking av innholdsmarkedsføring?

- Det jeg ser, er at noen aktører velger å ikke merke like tydelig som vi gjør. Og det er ikke ønskelig for noen. For folk må ikke føle seg lurt, for da skaper vi ingen effekt for kunden. Leserne skal vite at dette er kommersielt innhold. Ved å ikke merke ordentlig, lurer vi både oss selv og kunden.

Det kan i verste fall slå tilbake på annonsøren, tror hun.

- Hvis kunden føler seg lurt, kan det ha en negativ merkevareffekt. Det er derfor vi er så utrolig nøye med tydelig merking og avsenderidentitet.

Totalt jobber det 31 personer i VG Partnerstudio, samt 6 personer i produksjonsbyrået Manus. Vegg i vegg ligger søsterbyrået Brand Studio, som jobber med innholdsmarkedsføring rettet mot regionsavisene.

- Vi samarbeider nokså mye, men skriver for forskjellige merkevarer. Vi har flere kunder vi deler, som for eksempel Equinor, sier hun til Kampanje – uten å ville kommentere skriveriene som har vært rundt Equinors innholdsmarkedsføring den siste tiden.

- Det har jeg ikke noen kommentarer til. Den ballen ble vel lagt død nokså raskt.

Her er alle tallene for VG Partnerstudio i 2018: 

VG Partnerstudio 2018 2017 Endring i %
Omsetning 110 73 51
Driftsresultat 26,7 18,2 47
Resultat før skatt 26,9 18,3 47

Tall i MNOK