I en dobbeltsidig annonse i torsdagens utgave av Dagens Næringsliv og en rekke andre aviser, har Norturas merkevare, Gilde, en annonse på trykk med ett bilde av en griseunge og tittelen: 

«Står det Gilde på pakka, skal du være trygg på at kjøttet alltid er norsk og at dyra har hatt det bra. Holder man ikke standarden for dyrevelferd, leverer man ikke kjøtt til Gilde.»

Tidligere i dag bekreftet assisterende kommunikasjonsdirektør i Nortura, Eskil Pedersen, at annonsen var et svar på NRKs dokumentar. 

Les også: Gilde slår tilbake i ny PR-kampanje etter svinedokumentar: - Vi skjønner at annonsen kan provosere

- Dårlig merkevarebygging
PR-kampanjen som er ment å renvaske kjøttprodusenten etter NRK-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» faller ikke i god jord hos dosent ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, som underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd. 

- Dette er veldig dårlig merkevarebygging av Gilde å gå ut og forsvare at de bryter lover og regler om hvordan dyrehold skal være i reklame. Det som ble vist på tv i går, fremstod som helt jævlig og de burde lagt seg flate og sagt at nå skal vi forandre rutinene våre på innkjøp, sier han til Kampanje. 

- Så det er en dårlig vurdering av Gilde?

- Det er en veldig dårlig vurdering av Gilde. Det første de gjør er å bruke millioner av kroner på en reklame, sier han.

«Dyra har hatt det bra»:

Slik så annonsen ut på trykk i en rekke av landets største aviser. Her fra torsdagens utgave av Dagens Næringsliv. Foto: Tobias Fredø

- Folk reagerer voldsomt på dette
Annonsen er på trykk i hele ni aviser torsdag morgen, og kommer dagen etter at NRK og Brennpunkt publiserte en rystende dokumentar om dyreholdet på flere svinefarmer rundt om i Norge. Programmet har skapt voldsomme reaksjoner, og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) har innkalt til oppvask. 

Blindheim reagerer på at Gilde først tar grep etter at dokumentaren har gått på lufta.

- Det har vært så mange avsløringer i matindustrien de siste ti årene at man kan jo spørre hvorfor de ikke har oppdaget disse forholdene før? Dette har vært en stor problemstilling de siste ti årene, sier Blindheim.

At reaksjonene på dokumentaren blir så sterke, synes han ikke er rart.

- Folk reagerer voldsomt på dette. Syke dyr er noe av det mest groteske folk vet. Når vi ser dyr lide blir folk mildt sagt forbanna.

- Bonden er bare en liten brikke
Tross dokumentarens rystende innhold, vil ikke Blindheim gi all skyld til bonden

- Billigkjedene Rema 1000, Coop og Kiwi selger billig kjøtt og forbrukerne vil ha mer mat. Som en følge av dette blir produsentene presset så voldsomt på pris at det går utover dyrehold og etikken. Alt er satt i stort system der bonden bare er en liten brikke. Bilde av norske dyr på tunet er jo glansbildet, men nå ser vi det er ganske annerledes.

- Hva burde Gilde ha gjort?

- De burde laget en annonse med bilde av hun som laget filmen og takket henne og lagt seg flate.

- En veldig dårlig vurdering:

Det mener dosent ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, om dagens Gilde-annonse.Foto: Eivor Eriksen.

- Kan bli giftig
Professor i markedsføring ved BI, Lars Erling Olsen, synes det er vanskelig å svare på om det er et lurt trekk fra Nortura og Gilde.

- Det er jo et forsøk på å begrense skaden, og det føles litt som krisehåndtering. Det var en forferdelig stygg sak som rullet over norske skjermer i går, og jeg regner med at halve Norge tenkte at de ikke lenger skulle spise svinekoteletter. Da føler vel Gilde et behov for å være proaktiv, og gå tydelig ut og si at dette liker vi ikke, sier Olsen til Kampanje.

Han mener det er et prisverdig forsøk fra kjøttprodusenten.

- Men jeg er litt skeptisk. Når de går så tungt og direkte ut etter en skandale, samtidig som de lover noe, da må de levere ellers kan de få en skikkelig merkevarestrekk. Om journalister eller andre nå finner flere eksempler på dårlig dyrehold som har havnet i Gilde-produkter, da kan en slik kampanje bli veldig giftig, sier han før han følger opp:

- Om de har kontroll så er nok dette et smart grep, men det vil tiden vise. De har et behov for å begrense skaden og jeg håper de har rett. Det er forferdelig trist om det viser seg at det er verre og mer utbredt enn det vi så i dokumentaren, avslutter Olsen.

Reklamebyrået Try står bak
Hos reklamebyrået Try som står bak reklamekampanjen og annonsene sier partner og rådgiver Sindre Beyer følgende:

- Vi gjør ikke annet enn å bekrefte at Try Reklame er byrået til Nortura. Utover det henviser vi bare til kunden, sier Beyer.

Tidligere i dag kunne assisterende kommunikasjonsdirektør i Nortura, Eskil Pedersen, bekrefte at annonsene kommer som et svar på det som kom frem i NRKs dokumentar i går. 

- Vi skjønner at det kan provosere folk. Vi mener det som kom fram i går er så rystende og uakseptabelt at vi både har politianmeldt vår produsent, men også at det betyr at det må være en ny tid for svineproduksjon. Det må være et før og etter denne filmen. Derfor er vi krystallklare på at kjøper du Gilde-produkter så skal forbruker være helt trygg på at dyra har hatt det bra. Det sier vi av en grunn. Det er fordi at hvis noe uakseptabelt skjer hos våre produsenter så får de ikke levere til Gilde. Vi ber rett og slett om å bli sett i kortene. Det vi skriver i reklamen er hva vi vil stå for, sa Pedersen til Kampanje tidligere i dag.