I en dobbeltsidig annonse i torsdagens utgave av Dagens Næringsliv og en rekke andre aviser, har Norturas merkevare, Gilde, en annonse på trykk med ett bilde av en griseunge og tittelen: 

«Står det Gilde på pakka, skal du være trygg på at kjøttet alltid er norsk og at dyra har hatt det bra. Holder man ikke standarden for dyrevelferd, leverer man ikke kjøtt til Gilde.»

Annonsen er på trykk i hele ni aviser torsdag morgen, og kommer dagen etter at NRK og Brennpunkt publiserte den rystende dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» som handler om dyreholdet på flere svinefarmer rundt om i Norge. Programmet har skapt voldsomme reaksjoner, og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) har innkalt til oppvask. 

I innledningen på dokumentaren fremhever filmskaperne at Norge ofte smykker seg med tittelen «verdens beste» når det kommer til dyr. Det gjør Gilde også denne gangen når de skriver at «Norge har i dag kanskje verdens friskeste griser». 

Dokumentaren, som har tatt fem år å lage og som tar i bruk skjulte opptak, avdekker en brutal hverdag for griser på en rekke norske gårder. Blant annet ser man griser som ikke får behandling når de er syke, bønder som mishandler dyrene sine og griser som blir kastert uten bedøvelse. 

- Skjønner at det kan provosere folk
Assisterende kommunikasjonsdirektør i Nortura, Eskil Pedersen, bekrefter at annonsene kommer som et svar på det som kom frem i NRKs dokumentar i går. Det er reklamehuset Try som står bak annonsen. 

- Vi skjønner at det kan provosere folk. Vi mener det som kom fram i går er så rystende og uakseptabelt at vi både har politianmeldt vår produsent, men også at det betyr at det må være en ny tid for svineproduksjon. Det må være et før og etter denne filmen. Derfor er vi krystallklare på at kjøper du Gilde-produkter så skal forbruker være helt trygg på at dyra har hatt det bra. Det sier vi av en grunn. Det er fordi at hvis noe uakseptabelt skjer hos våre produsenter så får de ikke levere til Gilde. Vi ber rett og slett om å bli sett i kortene. Det vi skriver i reklamen er hva vi vil stå for, skriver Pedersen i en e-post til Kampanje. 

På spørsmål om de ønsker å distansere seg fra dokumentaren, svarer Pedersen at de er rystet og forbannet over det som kommer frem i filmen. 

- I filmen er det to Nortura-bønder som omtales, og den ene episoden omhandler ulovlig kastrering uten bedøvelse. Det mener vi er et så alvorlig lovbrudd at vi har politianmeldt produsenten. Vi registrerer at vi er det eneste selskapet som har gjort det og vi håper også at andre anmelder sine produsenter slik at vi får sendt en så tydelig beskjed som mulig om at dette ikke skal kunne skje igjen, sier han. 

Rystet og forbannet:

Assisterende kommunikasjonsdirektør i Nortura, Eskil Pedersen, sier han er «rystet og forbannet» over det som fremkommer i NRKs svinedokumentar.

- Ikke nytt at Gilde har reklame som handler om vårt samfunnsansvar
Pedersen forteller at bakgrunnen for å gå bredt ut i media i dag er for å nå ut med budskapet om at alle dyr skal ha det bra. 

- Kan en slik annonse virke mot sin hensikt?

- At folk er forbanna og stiller spørsmålstegn ved svineproduksjonen skulle bare mangle. Vi er tydelig på hva vi står for, sier Pedersen, som også forteller at Nortura fikk vite om dokumentaren 1. april. Like etter skal de også ha politianmeldt én av leverandørene. 

- Det er ikke nytt at Gilde har reklamer som handler om vårt samfunnsansvar. Denne reklamen har blitt utviklet de siste ukene, sier han. 

I annonsen garanterer Gilde at de bøndene som ikke driver slik de skal, ikke får levere kjøtt til Gilde. Det pekes også på at Gilde har satt inn tiltak etter at Matilsynet avdekket flere feil og mangler hos grisebønder i Rogaland i 2018. Over 40 prosent av bøndene ble da pålagt hastevedtak. 

«Likevel har man fortsatt en vei å gå: rapporter fra i fjor sommer viste oss at noen ikke driver som de skal. En rekke tiltak er satt inn siden den gang, og følger man ikke den kvalitetet Gilde skal stå for. Da leverer man heller ikke kjøtt til Gilde lenger. Det garanterer vi», står det i annonsen. 

- Hvordan sikrer dere at bønder som misligholder dyrene sine, ikke får levert kjøtt til Gilde?

- Vi avgjør selv hvilke gårder som får levere til vår merkevare. Bonden som er politianmeldt får heller ikke levere til Nortura mens saken er under politietterforskning, svarer Pedersen. 

Reklameveteran står bak Gilde-annonsen
Som tidligere nevnt er det Try som står bak annonsen, og som sitter på reklamekontoen til merkevaren Gilde. Det har de gjort siden 2014, og det er den erfarne reklamemannen og ringreven, Eivind Moe, som er ansvarlig for kundeforholdet. 

Han har stått bak flere av Norges mest kjente reklamekonsepter som «Det enkle er ofte det beste» (Rema 1000), «Lotto-millionærer er ikke som andre millionærer» (Norsk Tipping) og «Dagen er ikke helt den samme uten» (VG).

Gilde og Nortura har tidligere i år fått kritikk for en reklamefilm som gikk på luften i februar, som en del av kampanjen Griseløftet. 

- De må slutte med reklamer som viser dyr som snakker og synger og bønder som bærer rundt på grisene sine, kommenterte Sp-politiker, Geir Pollestad, til Nationen.

Det har ikke lyktes Kampanje å komme i kontakt med Eivind Moe før saken ble publisert. 

Har satt inn en rekke tiltak
På spørsmål om hvilke tiltak Gilde har gjennomført, som det vises til i annonsen, lister Nortura opp følgende (tiltak gjennomført i 2017 og 2018, red. anm.):

  • Vi har innført årlige besøk hos våre slaktegrisprodusenter.
  • Vi har utviklet og tatt i bruk verktøy for å kunne identifisere besetninger som har risiko for dårlig dyrevelferd.
  • Vi har standardiserte rutiner for oppfølging av besetninger med mangelfull dyrevelferd
  • Vi har tydeliggjort konsekvenser dersom bønder har dårlig dyrevelferd
  • Vi har gjennomført og gjennomfører kontinuerlig kurs og rådgivning overfor våre eiere om dyrevelferd.

Og dette er tiltakene de setter i gang nå:

  • Vi kommer til å gjennomføre et obligatorisk program for alle Nortura sine svineprodusenter med fokus på grunnleggende krav til håndtering av dyr og konsekvenser av å bryte med dette.
  • Vi vil arbeide for å få etablere e-læringskurs med avsluttende prøve knyttet til hold av gris og innarbeide dette som et leverandørkrav så raskt som mulig.
  • Vi vil konsekvent melde produsenter som har alvorlig svikt i dyrevelferd eller som mishandler dyr til Mattilsynet og eller politi. Produsenter som ikke har god dyrevelferd skal ikke være med oss videre.