Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra Harald Strømme, Petter Svendsen og Camilla Forberg.

Telia og Harald Strømmes e-sportselskap Good Game har i dag inngått en langsiktig sponsoravtale. De er blitt enige om å satse på et nordisk konsept innen e-sport. Dermed er samarbeidet med Telenor over. Inn kommer en av erkekonkurrentene, og Telialigaen, som tidligere het Telenorligaen, blir nå det nye navnet.

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Telenor i mange år, de har vært en viktig partner for norsk e-sport. Men etter at avtalen med Telenor gikk ut i fjor, har vi forhandlet om en ny avtale, men vi ble ikke enige, sier Harald Strømme, som står bak e-sportselskapet Good Game, som også driver nettstedet Gamer.no og eSerien i FIFA, til Kampanje.

- Større avtale med Telia
Slik starten jakten på ny hovedsponsor.

- Ettersom vi ikke ble enige med Telenor, var det naturlig å snakke med andre potensielle partnere. Telia ha vist seg som svært framoverlente og offensive i denne sammenhengen. Vi fant derfor tonen og gleder oss til dette samarbeidet, sier Strømme, som legger til:

På spørsmål om bruddet dreide seg om penger, svarer Strømme slik:

- Vi ønsket et kraftig taktskifte, med betydelig høyere ambisjonsnivå over tid. Den utfordringen klarte ikke Telenor å ta, mens Telia har omfavnet muligheten. Både spillere og publikum vil merke forskjellen. Dette er en betydelig vitamininnsprøytning for e-sporten.

- Er sponoravtalen med Telia større i kroner og øre enn avtalen med Telenor?

- Ja, det er den, sier Strømme, som ikke vil røpe hvor stor avtalen er rent økonomisk.

Han sier videre:

- Med partnere som Telia, VG og Norsk Tipping føler jeg at vi har et veldig sterkt fundament for å bygge e-sporten .Vi prøver å flytte e-sporten ut av gutterommet. Dette er et veldig viktig skritt.

- Handler om hvor mye man skal gape over
Sponsorssjef i Telenor, Petter Svendsen, er ordknapp når Kampanje ringer.

- Det er vel ikke så mye og si. Vi hadde en avtale som har gått i fire år, og som gikk ut ved nyttår.

- Strømme sier at dere ikke ble enige – hva ble dere ikke enige om?

- Det handler om totaliteten fra vår side. Vi har et større samarbeid med Norges Fotballforbund, og de har også en e-sportsatsing, som vi er en del av.

- Så det var ikke pengene det stod på?

- Det handler litt om hvor mye man skal gape over og håndtere. Når det er sagt har vi hatt et fint samarbeid med de om Telenorligaen.

- Telia kom ikke og kuppet det fra oss
På spørsmål om de var langt fra hverandre, understreker Svendsen at det ikke var snakk om pengene, men hvor mye de selv skulle ha på tapeten av gående engasjementer.  Han forteller at de har brukt mye tid og penger på ligaen over de siste fire årene.

- Strømme ønsket et kraftig taktskifte med betydelig høyere ambisjoner over tid. Han mener dere ikke klarte ta den utfordringen, mens Telia omfavnet den. Hva tenker du om det?

- Det får jo tiden vise, tenker jeg. Vi får se hva vi gjør med de engasjementene vi har, kommenterer Svendsen.

- Hva føler dere om å miste ligaen til konkurrenten deres?

- Dette var et bevisst valg fra vår side, så det er ikke sånn at Telia kom og kuppet det fra oss. Det er helt «fair» at en konkurrent nå kjøper rettighetene til ligaen.

- Innsikt i målgruppen
Telia er tilfredse med å overta hovedsponsoratet.

- E-sporten er i eksplosiv vekst og passer godt sammen med det som er kjernen i det vi tilbyr, lynraskt bredbånd og mobilnett i verdensklasse. Vi skal bruke læringen og innsikten vi får fra denne målgruppen til å lansere nye digitale opplevelser, sier Camilla Forberg, markedsdirektør i Telia, i en pressemelding.

Til Kampanje bekrefter Forberg overfor Kampanje at dette er en stor sponsoravtale for Telia.

- Dette er en av de største avtalene vi har fordi vi ser et stort potensialet i all kunnskapen som finnes i målgruppen. Dette handler om et mye større engasjement enn bare Telialigaen i seg selv. Vi ser potensialet til å utvikle nye tjenester og produkter, samtidig som vi skal være ansvarlige mot målgruppa, forteller hun.

Men Forberg ønsker ikke å avsløre noen detaljer rundt beløpet Telia går inn med som sponsor. Hun understreker at Telia kun går inn på sponsorobjekter der de ser en naturlig kobling til kjernevirksomheten og hvor de ser et potensiale til å styrke merkevaren.

- Skal sponsing være et effektivt virkemiddel må det knyttes til forretningsmessige KPI-er. E-sport ligger tett på vår kjernevirksomhet og vi gleder oss til å skape nye digitale opplevelser fremover sier hun.

Ligaen vil romme seriespill innen grener som Counter-Strike GO, Rocket League, League of Legends og Hearthstone, kortspillet der norske Casper Notto fra ligaen nylig ble verdensmester. I tillegg vil Telia ta eierskap til enkeltturneringer i spill som Fortnite samt andre aktiviteter i e-sportverdenen.

- Raskest voksende aktivitet i verden
Totalt deltar over 4.000 e-sportsutøvere i Telialigaen, som er organisert i seks divisjoner. Årlig arrangeres det over 10.000 kamper i ligaen. Dette gjør den norske e-sportligaen til en utvilsom ener på breddesatsing i Europa

- Dette er en svært spennende satsing for hele det norske og nordiske e-sportmiljøet som gjør oss i stand til å gire om for ny vekst og profesjonalisering av sektoren. Telialigaen skal være inngangsporten til den raskest voksende aktiviteten i verden, sier Strømme.

Telia har etablert eget spillselskap
Tidligere i år har Strømme og Good Game inngått samarbeidsavtaler med Norsk Tipping, VG og Norsk Toppfotball. 

- For oss i Telia handler denne satsingen om noe mer enn bare ny teknologi og nye ideer. Noe av det viktigste vi gjør for fremtiden er å bry oss om barn og unge og at vi engasjerer oss i arenaene de tar del i. En tredjedel av verdens internettbrukere er barn og unge, og mange av dem er involvert i spill på ulike måter. Det er vårt ansvar å hjelpe foreldre med å bedre forstå og støtte barna deres i ansvarlig online spilling ved å dele vår innsikt rundt unge og deres nettaktiviteter, sier Forberg i Telia.

Telia har allerede etablert et eget e-sportselskap i Finland. Teleselskapet har ambisjoner om å spille en sentral rolle i den nordiske e-sportsatsingen gjennom de kommende årene.

- Good Game vil være en viktig samarbeidspartner for oss når vi framover bygger en nasjonal liga og breddesatsing innen e-sport.