Tidligere i dag la Anfo og IT-selskapet Kobler frem resultatene av en ny undersøkelse som viser at 53 prosent av alle nordmenn føler seg forfulgt og overvåket av nettannonsører på nett. 58 prosent synes generelt reklame på internett er plagsomt, mens 47 prosent har liten tillit til at personvernet ivaretas av annonsørene.

- Tilliten til nettannonsørene er tynnslitt, for å si det forsiktig, sier Håvard Bakken, fagdirektør i Anfo, om tallene.

Det er særlig tilbakemeldingen fra over halvparten av respondentene om at de føler seg forfulgt eller overvåket av annonsører på nett som Bakken biter seg merke i. For 27 prosent gjelder det «i svært stor grad». Til sammenligning svarer bare 9 prosent at de «i svært liten grad» føler seg forfulgt eller overvåket.

- Det er greit å ha tallet. Det er nesten så man må spørre seg om reklame på nett har blitt et samfunnsproblem, men det er kanskje å dra det litt langt, sier Bakken.

Les mer: Nordmenn føler seg forfulgt og overvåket av annonsører – Anfo slår alarm om nye tall

Forbrukerrådet har det siste året gjennomgått hvordan Facebook og Google samler inn persondata til reklamebruk. De mener teknologiselskapene manipulerer oss til å dele mer informasjon enn vi egentlig har lyst til. I november la de frem en ny rapport der de slo fast at Android-brukere blir manipulert til «kontinuerlig sporing gjennom utspekulert design, misvisende informasjon og gjentakende masing».

Prosjektleder i Forbrukerrådet, Gro Mette Moen, forteller at de vil fortsette å legge press på teknologiselskapene, og at de foreløpig ikke har noen planer om å holde annonsøreme ansvarlige for hvordan denne teknologien brukes.

- Vi er oppmerksom på disse problemstillingene, men i denne sammenhengen har vi sett på teknologigigantene. Vi oppfordrer likevel annonsørene til å være sin forbrukermakt bevisst og bruke den, sier hun til Kampanje.

- Hvilken makt har annonsørene?

- Som bruker av Facebook kan man sitte og tenke at det er jeg som er forbruker og som har forbrukermakt, men i realiteten er det annonsøren som er forbrukeren. Det er annonsøren som kjøper noe og gir penger til Facebook. Det vi som brukere bidrar med inn i økosystemet er opplysninger om oss selv og vårt privatliv. Det må verken vi eller dem glemme.

- Har annonsørene et ansvar når de annonserer på plattformer som kan operere i strid med personvernloven?

- De bør tenke på hvordan dette kan påvirke tilliten til dem, og det vet jeg at mange annonsører gjør. Jeg skal ikke si at alle annonsører bør slutte å bruke Facebook. De burde bruke innkjøpermakten sin til å presse aktører som undergraver forbruker- og personvernet vårt. Det er et ansvar man har som innkjøper.