I dag er NSB og Nettbuss offiselt blitt til Vy, men i praksis vil det ta tid før navneendringen er komplett. Det vil ta omtrent ett år før alle bussene kjører rundt i ny drakt, og to til tre år før hele togsettet har kvittet seg med rødfargen og NSB-logoen til fordel for grønnfargen og den nye Vy-logoen.

På digitale flater går det mye raskere. NSB.no har allerede blitt til Vy.no og natt til i morgen kommer også appen i Vy-drakt. Også i sosiale medier har Vy gjort seg gjeldende, men der skjer ikke stilskiftet like sømløst.

Vy må nemlig starte på null med en helt ny Facebook-side og får dermed ikke med seg de nesten 160.000 følgerne NSB har samlet opp på sin gamle Facebook-side, ei heller de 25.000 som følger Nettbuss på Facebook. I et Facebook-innlegg i ettermiddag inviteres følgerne over på den nye siden, og flere stiller seg undrende til hvorfor NSB ikke heller skifter navn på siden.

Får ikke lov å slå sammen
Forklaringen fra direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Vy, Elin Myrmel-Johansen, er todelt.

- Vy er ikke bare et togselskap, men et transportselskap. Nå kobler vi buss og tog, og det er ikke lov å koble Nettbuss og NSB sine Facebook-kontoer. Derfor oppretter vi en helt ny, som er Vy. Så inviterer vi alle følgere fra NSB og Nettbuss til å bli med over, sier hun til Kampanje.

- Var dette en ønskelig løsning for dere?

- Vi har brukt mye tid på å fortelle hvem vi er, og å lage en ny Facebook-side gir en mulighet til å fortelle følgerne våre om det nye selskapet Vy. Det krever en aktiv handling fra dem og da får vi kanskje enda mer engasjerte følgere, og det liker vi.

- Er det også en anledning til å kvitte seg med sure og misfornøyde følgere?

- Jeg tror ikke det å bytte navn eller profiler stopper verken negativt eller positivt engasjement. For oss handler det hovedsakelig om å fortelle hvem vi er. Vi ønsker alt engasjement velkommen.

Les også: Vy skal bruke 90 millioner på tv- og kinoreklame

- Ikke dyrere for oss
Hun forteller at de ikke vil bruke mer penger på å starte med null følgere.

- Kostnadsmessig er ikke dette dyrere for oss. Vi må bruke mye kommunikasjonskraft for å fortelle historien vår. Det synes vi er moro. Det gjør bare at vi får litt lange dager, men det er helt ok.

- Kommer den gamle Facebook-siden til å ligge der, eller vil dere slette den?

- Vi legger ikke ut nye innlegg, men det er helt sikkert mange følgere som vil stille spørsmål på gamle sider knyttet til billetter og annet. Som en kundeservice-kanal vil den fungere noen måneder til. Men vi vil hele tiden benytte anledningen til å invitere inn til den nye siden som er Vy. Vi har ikke satt noen dato, men i løpet av året regner jeg med at den ikke lenger vil være i bruk.

I skrivende stund har nesten Vy hentet inn nesten 2500 følgere på Facebook.

Tror Vy ønsker seg blanke ark
Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik tror ikke det er så dumt av Vy å opprette en helt ny Facebook-side.

- Det er selvfølgelig enklere måter å gjøre det på, så når de gjør det på denne måten, er det nok veldig bevisst. Det blir bare spekulasjoner fra min side, men jeg kan tenke meg at de har lyst på en ny, frisk start, uten mye gammel moro med folk som fulgte de én gang i tiden og gamle anmeldelser, sier hun til Kampanje.

Valen-Utvik ser flere fordeler med å starte med blanke ark.

- Vy har fått en blandet mottakelse, kan man mildt sagt si, men jeg tror nok at de vil ha med seg de som heier på Vy fremover. Det er også dyrt å håndtere en så stor Facebook-side med nesten 160.000 følgere og betale for spredning, fremfor å jobbe med en ny side der alle som engasjerer seg er opptatt av merkevaren.

- Hva tenker du om å kaste vrak på så mange følgere?

- Det er en ganske «bold move», og derfor tror jeg det er bevisst. De aller fleste jobber som helter for å vokse på Facebook, men samtidig så er antall følgere en utdatert måte å regne suksess på. Det handler ikke om hvor mange de er, men hvilken verdi man kan tilby dem og om de er interessert i budskapet ditt. Det er også en spekulasjon fra min side, men kanskje de slår det sammen etter hvert. Det kan hende de får med seg de som er mest ivrige og på den måten snu debattklimaet.

Utdatert:

- Antall følgere er en utdatert måte å regne suksess på, sier Astrid Valen-Utvik, som tror Vy kan tjene på å få mer engasjerte følgere. Fotograf: Christine Wendelborg