Torsdag morgen ble det klart at TV3 og Viaplay-eier, Nent, overtar vintersportrettighetene til flere av de populære vintergrenene som langren og alpint i en avtale, som etter det Kampanje kjenner til, skal være verdt én milliard kroner i det norske markdet, og to milliarder i det nordiske.

Også skihopp, kombinert, snowboard og freestyle er med over når rettighetene trer i kraft om to og et halvt år. I tillegg har Nent sikret seg rettighetene til Ski-VM i 2023 og 2025.

Tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund, mener dette er uheldig for NRK, og krise for Skiforbundet.

Han tror også dette vil ramme langrennslandslaget, og at de vil bli mindre attraktive i sponsormarkedet.

- Viasat vil ikke klare å levere like mye tid og eksponering som det NRK gjør. De har brukt mange timer på å bygge interessen rundt konkurransene, og det spørs om Viasat tar seg råd til det. I tillegg har NRK bygget noen grasalt dyktige kommentator- og studioteam, som har fylt på med kvalitet i sendingene. Viasat kan per dags dato ikke stille med det samme, og heller ikke med den bredden og innsikten som NRK har, sa Lund til Kampanje.

- Det ligger utenfor vår avtaleperiode
Det er Sparebank 1 som er hovedsponsor for langrennslandslaget i dag, i en avtale som skal være verdt 15 millioner årlig og 75 millioner kroner over fem år. Totalt skal sponsorinntekter utgjøre rundt 90 prosent av langrennslandslagets totale inntekter på over 80 millioner kroner årlig. 

På spørsmål om NRKs rettighetstap vil spille inn når de skal vurdere et nytt sponsorat, svarer leder for markedskommunikasjon i Sparebank 1, Tora Melbye, at det er litt for tidlig å si noe om hvordan dette vil bli.

- Det ligger langt frem i tid, og utenfor vår nåværende avtaleperiode. Langrennssporten er Norges nasjonalsport, og med det engasjementet vi hadde rundt VM, er det vanskelig å se for seg at et kanalskifte skal komme mellom nordmenn og yndlingssporten, sier hun til Kampanje. 

- Tror folk følger sporten og ikke kanalen
Sparebank 1s avtale med langrennslandslaget strekker seg nå til 2020 etter at de fornyet avtalen med to år i 2018. De har sittet på hovedsponsoratet siden 2015, da Kjell Inge Røkkes Aker trådte til side. 

- Det viste seg jo at det gikk ganske så bra da TVNorge fikk OL – til tross for alle dommedagsprofetier, og vi velger derfor å tro at folk følger sporten og ikke kanalen, sier Melbye. 

- Spiller det noen rolle om sporten går på åpne kanaler eller bak betalingsløsninger?

- Vårt engasjement, både i langrenn og andre idretter, er i stor grad knytte til å gjøre idrett til noe som er tilgjengelig for alle - det kommer vi fortsatt til å være opptatt av. Slik det fremstår nå vil sendinger være tilgjengelig også på Viafree som er gratis, svarer Melbye. 

- Utenfor vår kontroll
Sponsorssjef i Telenor, Petter Svendsen, stiller seg avventende til Nents rettighetskjøp. De er i dag hovedsponsor for alpintlandslaget. I 2017 forlenget de samarbeidet med Skiforbundet til 2022, i en avtale som er verdt 100 millioner kroner. 

Les også: Dette er ikke løgn - Telenor blar opp 100 mill. for ny sponsor-avtale

- Vi forholder oss til de enhver tids gjeldende sponsoravtaler vi har og ønsker naturligvis at flest mulig skal se utøvere og idrettsgrener der Telenor er inne som sponsor. Hvem som eier rettigheter til å sende vintersport, er utenfor vår kontroll og dermed er det ikke naturlig for oss å kommentere på det per nå. Vi vet ikke hvordan ny rettighetseier vil forvalte sitt kjøp, sier Svendsen til kampanje.