I dag ble det klart at NRK og allmenkringkasterne i nabolandene har gått på en historisk smell i rettighetsmarkedet. NRK, SVT og YLE taper rettighetene til en stor del av de mest populære vinteridrettene til TV3 og Viaplay-eier NENT, som etter det Kampanje erfarer blar opp nesten én milliard kroner for det norske markedet og to milliarder for det nordiske. 

Tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund, mener dagens hendelser først og fremst er en krise for Norges Skiforbund. Han har selv jobbet tett på vinteridrettene i en årrekke og har tidligere blitt kåret til en av Idrett-Norges mektigste personer. 

- At langrenn forsvinner fra NRK tror jeg nesten kan være i nærheten av en katastrofe for Skiforbundet. For NRKs del er det uheldig, men det er en krise for Norges Skiforbund. Jeg tror ikke folk vil følge med over, og at folk vil irritere seg over reklamepauser som Viasat må ha for å gjøre dette, sier han til Kampanje.  

- Hvilke følger tror du dette får for sponsorinntektene til Skiforbundet?

- Jeg tror de vil gå dramatisk ned fordi eksponeringen vil bli betydelig mindre. Nå har Skiforbundet relativt god økonomi, men grener som hopp og kombinert sliter fra før av med sponsorinteressen og vil nok dessverre tape på dette. 

Han er dermed på linje med kulturpolitisk talsperson i Ap, Trond Giske, som mener Skiforbundet gamblet med oppslutningen og interessen for vintersporten.

- Det er mulig det skaper noen ekstra kroner i noen år, men hvis dette svekker den allmenne interessen for langrennsprestasjoner og idrettshelter, kan man tape mye mer på sikt, sa han til Kampanje tidligere i dag.

«Money talks»
Fra 2021 kan brukere av Nent Groups strømmetjenester Viaplay og Viafree, Viasats betalings-tv-kanaler og Nent Groups gratis tv-kanaler se vintersport for en rekke store grener. Blant annet har de landet verdenscupen i langrenn for menn og kvinner. Det samme gjelder for alpint, skihopp og kombinert. 

Avtalen inkluderer også rettighetene til VM i ski (FIS World Ski Championships) i 2023 og 2025. Kort fortalt betyr det at Nent har kjøpt noen av de aller mest attraktive vintersportsrettighetene i markedet.

- Jeg synes det er trist for vinteridretten at dette har skjedd. Det er jo sånn at «money talks», men det er ikke alltid fornuftig. FIS har tatt et valg her, og jeg skjønner ikke hvordan de tenker. Det virker som det er mer attraktivt å legge penger i FIS-kongressen sin i badebyen Pattaya enn å tenke på idretten.

Les mer: Tapte budkampen om vintersporten - prisen skal ha landet på én milliard i Norge

Tror langrennsstjernene blir mindre attraktive
Lund tror heller ikke våre folkekjære langrennshelter vil bli forskånet. Han mener også de vil bli mindre attraktive i sponsormarkedet. For langrennslandslaget skal sponsoravtalene eksempelvis stå for mer enn 90 prosent av de årlige inntektene på over 80 millioner kroner. 

- Viasat vil ikke klare å levere like mye tid og eksponering som det NRK gjør. De har brukt mange timer på å bygge interessen rundt konkurransene, og det spørs om Viasat tar seg råd til det. I tillegg har NRK bygget noen grasalt dyktige kommentator- og studioteam, som har fylt på med kvalitet i sendingene. Viasat kan per dags dato ikke stille med det samme, og heller ikke med den bredden og innsikten som NRK har. 

Lund mener det er skiskytterne og skøyteløperne som nå kan juble. Han peker på at NRK nå vil satse mer på det de sitter igjen med. 

- Jeg tror NRK vil bygge mye mer rundt de grenene og fylle sendingene med mer tid, mer intervjuer og i sterkere grad få frem profilene. Der vil det bli mer interesse. 

- Lund må forholde seg til virkeligheten
Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, mener det er helt umulig å spekulere i hvilke konsekvenser endringene i rettigheter vi gi kommersielt sett. Han understreker at dette er rettigheter som først trår i kraft om to og et halvt år. 

- Jeg tror Lund og alle andre må forholde seg til virkeligheten rundt oss, med et medielandskap som er i stadig endring både internasjonalt og nasjonalt. Vi må jobbe for å finne den beste løsningen for skisporten også kommersielt. Samtidig er det ingen tvil om at Jacob har rett i at det er viktig at det blir et godt produkt som når ut til mange, men i dag er det veldig mange variabler som er viktige for et godt skiprodukt, kommenterer han til Kampanje.

- Har dere gjort dere noen tanker omkring en eventuell nedgang i sponsorinteresse nå som flere av vintersportene forsvinner fra NRK?

- Vi har vurdert situasjonen, men vårt utgangspunkt er at vi ser det er en enorm interesse for investering i sporten. Det er jo Nents kjøp av vintersportrettigheter et bevis på. Samtidig må vi tilpasse oss virkeligheten når det gjelder kommersielle avtaler, svarer Graff.