Debatten rundt Vy viser en manglende forståelse for kundene. Og bare for å ta det med en gang: Dette er ikke en kritikk mot egen bransje, men et forsøk på å belyse hvorfor folk er forbannet.

Jeg tror de aller fleste er enige i at virksomheter er nødt til å følge med i tiden. Det kan være vondt og opprivende, men ofte helt nødvendig med omstilling. Når det er sagt er det viktig å tenke nøye gjennom valgene man tar og i denne diskusjonen virker det som om man har glemt de aller viktigste her; nemlig Ola og Kari Nordmann. De som nå vitser om Vy og er frustrerte over det de opplever som sløsing av penger og feil fokus. De er ikke opptatt av å se ut vinduet som noen visjonære Marco Poloer mens «landskapet fyker forbi». De er opptatt av å komme seg på jobb i tide og gjerne hjem igjen før barnehagen stenger. Nettopp derfor reagerer de så sterkt når de føler at NSB bare skifter skallet for å slippe unna problemet.

Eldar Skylstad sa det jo rett ut i en kommentar til Jan Blichfeldt på Facebook; «merkevaren er beheftet med en haug med negative assosiasjoner». Det er jo nettopp her mye av frustrasjonen ligger. Folk oppfatter det som en slags grønnvasking. At man skifter det ytre uten å ta tak i de indre problemene først. Det blir en helt åpenbar snarvei som folk avslører og da tar det selvfølgelig fyr i debatten.

Det er både dyrt og dumt å drive to merkevarer så det er ikke uforståelig at NSB (Vy) ønsker å samle alt under én merkevare. Det er vel mer prosessen, nyansene og at navnet er såpass fjernt fra NSBs historie som er litt av problemets kjerne her. Kommunikasjonseksperter har sammenlignet navnebyttet med Televerket (Telenor). Den sammenligningen faller på steingrunn i denne sammenhengen da Telenor er en naturlig videreføring av Televerket. En valid sammenligning er derimot Equinor (Statoil). Man fjerner seg fra ordet "stat" og kommer opp med noe HELT annerledes. Det er det en grunn til og den er i høy grad politisk. Jeg har ikke lyst å gå inn på den politiske debatten rundt dette annet enn å si at ikke all infrastruktur bør konkurranseutsettes i like stor grad.

Til slutt er det igjen viktig å presisere at dette ikke er en angripe-bransjen-debatt som noen kommunikasjonseksperter har prøvd å vri det til. Den grafiske profilen og håndverket til Snøhetta har jeg ingen formening om annet enn at det virker proft og gjennomtenkt. Jada, alt er nok glemt om noen måneder, men tror uansett det er lurt å prøve å forstå kundenes frustrasjon. Det er jo tross alt dem som skal betjenes her.

Les også kommentaren fra Anita Krohn Traaseth: - Stå på Geir Isaksen og ansatte i Vy, dette blir bra