Onsdag morgen legger Nielsen frem fasiten i dagligvaremarkedet for fjoråret i den store «Dagligvarerapporten 2019». Der kommer det frem hvordan markedsandelene ble fordelt mellom aktørene.

- I fjor var det en rekordlav økning i dagligvarebransjen, mens vi i år har en total vekst på 2,8 prosent til tross for en liten nedgang i antall butikker, sier Hege Witsø-Bjølmer i Nielsen under fremleggelsen.

Totalomsetningen i dagligvaremarkedet i 2018 endte dermed på 176 milliarder kroner, opp snaue tre milliarder kroner sammenlignet med 2017.

Ser en på markedsandelen til dagligvarekonsernene kommer det frem at Norgesgruppen er største konsern med 43,2 prosent, mens Coop sikret seg 29,3 prosent av markedet.

- Det er ingen bomber her, sa Witsø-Bjølmer under presentasjonen. 

Markedsandelen til Rema 1000 endte på 23,7 prosent. 

Vokser mest av konsernene
Rema 1000 var dermed det dagligvarekonsernet som økte markedsandelen mest i fjor med 0,4 prosentpoeng i økt markedsandel fra 2017. Utviklingen til de andre konsernkonkurrentene viste at Norgesgruppen gikk frem med 0,1 prosent, mens Coop gikk tilbake 0,4.

Allerede for et par uker siden var Rema 1000 forberedt på fremgangen fra 23,3 prosent i 2017. 

- Kjøpmenn og medarbeidere i butikk har gjort et helt vanvittig godt stykke arbeid i 2018. De har forbedret lønnsomheten og effektiviteten til et nivå langt over foregående år - og vi var best i klassen også tidligere. Vi er ikke helt tilbake der vi var og har fortsatt en jobb å gjøre. Det ser vi både på markedsandeler og når det gjelder buzz og liking, men vi har gjort mye riktig og det er mye som går veldig bra i dag, sa markedsdirektør Per Åge Dahl, i Rema 1000. 

Dermed slår Reitan-gruppen tilbake etter noen krevende år med feilslått «bestevenn»-strategi, tap av markedsandel og fall i både omsetning og resultat. Rema 1000-omsetningen falt med 1,4 milliarder kroner og overskuddet krympet med nesten 600 millioner i 2017.  

Les også stort intervju med den nye Rema 1000-sjefen her.

Kiwi haler innpå
Med 23,7 prosent markedsandel er Rema 1000 fortsatt landets største enkeltkjede foran Kiwi som landet på 21,3 prosent. Men Kiwi fortsetter å spise seg inn på Rema 1000 i kampen om å være største enkeltkjede når markedsandelen vokser med 0,5 prosentpoeng og går opp fra 20,8 prosent. Veksten til Kiwi var på 0.5 prosentpoeng.

- Vi er spesielt fornøyde. Dette er fantastiske tall og Kiwi har virkelig løst gåten. Kiwi er den kjeden med størst organisk vekst på hele 5,8 prosent med sammenlignbare butikker, sier informasjonsdirektør Per Roskifte.  

- Er målet fortsatt å bli større enn Rema 1000? 

- Kiwi er et kjempesterkt konsept og kulturen strutter av selvtillit også er det alltid artigere å angripe, sier Roskifte.  

Et skår i gleden for Rema 1000 er at snittomsetningen per butikk har falt fra 72,7 til 67,6 millioner kroner på tre år. Til sammenligning har Kiwi økt sin snittomsetning per butikk fra 53,4 til 57,0 millioner kroner.

- Rema 1000 har fortsatt en omsetning som er større enn de andre med sitt enhetlige konspet, sier Hege Witsø-Bjølmer i Nielsen.

Coop Xtra er vekstvinneren
Den enkeltkjeden som har den største veksten er imidlertid Coop Extra som vokser med hele 0,8 prosent og det er mest av alle kjedekonseptene på det norske markedet.

Coop Extra fikk 13,3 prosent markedsande og kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis sier han er fornøyd særlig med utviklingen i sin lavpriskjede.

- Det har vært et tøft år, men for Coop Extra har det vært et fantastisk år. Vi lykkes både med sortiment, pris og markedskommunikasjon, sier Takle Friis. 

At det fortsatt er et sprang opp til Rema 1000 og Kiwi i markedsandel forklarer han med antall butikker. 

- Rema 1000 brukte 33 år på å nå 500 butikker og Kiwi brukte 32 år på det samme. På 13 år skal vi klare det samme med Coop Extra. Vi har et mål om 80 nye butikker i 2019 og da får vi også 500 butikker, sier han. 

Dermed kommer det tydelig frem at det er lavprisbutikkene som dominerer det norske markedet og andelen øker samlet sett. Lavprisbutikker tar nå 65,7 prosent av markedet, viser Nielsens «Dagligvarerapport» for 2019.