På Thon Hotel i Nydalen var den norske sponsorindustrien samlet onsdag kveld til den store, årlige bransjefesten Sponsor- og eventprisen. Sponsing som mediekanal har etter hvert blitt en betydelig industri med omsetning på rundt fem milliarder kroner.

Les også: Ski og sykkel-VM løfter sponsormarkedet – vil nærme seg fem milliarder i 2018

Obos forsynte seg grovt av premiebordet der det stod totalt 11 priser. Boligkjempen kunne dra i land hele tre priser hvorav to av dem var av den spesielt gjeve sorten. Obos fikk «Årets Bransjepris», som en følge av at boligbyggeren ble stemt frem av hele bransjen som vinner, og helt på slutten av kvelden fikk Obos den gjeve «Hedersprisen» som ble delt ut av styret i Sponsor- og eventforeningen.

- Kom noen tårer
Til å ta imot prisen kom sponsorrådgiver i Obos, Hege Irene Asplund, og kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen, opp på scenen.

- De som kjenner meg vet jeg sjelden blir stum. Da vi vant «Årets kultursponsor» i fjor kom det noen tårer, det gjør det nå også, sa en rørt Asplund.

Her kan du se videoen da Obos vant Hedersprisen: 

For Obos vant også i år «Årets Kultursponsor» for sitt store nasjonale og regionale engasjement som sponsor innen både kultur og idrett, og det var altså andre året på rad at Obos vant denne kategorien. I år vant Obos denne kategorien sammen med Ekko Agency og JCP for festivalen «Oslo Sommertid» der juryen sier at de på en enestående måte koblet sin kjernevirksomhet med sponsing av kultur for å skape unike opplevelser

En undersøkelse viste i etterkant at hele 92 prosent av festivaldeltagerne koblet Obos opp mot sponsorobjektet.

- Kan vi si Obos ble den store vinneren i kveld?

- Ja, vi kan vel det. Det var vel ingen tvil om det. For som vi sa på scenen har vi holdt på med sponsing ganske lenge uten å snakke så veldig så høyt om det før de siste årene. Da er det kjempegøy å få denne responsen, sier Pettersen.

Kultur- og fotballsponsor
I tillegg hadde Obos også en finger med i spillet da Toppfotball Kvinner stakk av med seieren i kategorien «Årets Sponsorobjekt». 

- Ja, det hadde vi definitivt og det var vel fortjent at de fikk den prisen, sier Pettersen.

Toppfotball Kvinner er serieforeningen for de to øverste kvinnedivisjonene i Norge og der er Obos en av de største sponsorene.

- Dere vinner «Årets kultursponsor» for andre året på rad, er kultur det største satsingsområdet når det gjelder sponsing?

- Det var kultur som var de første avtalene vi gikk inn på, men vi satser jo mye på fotball også. Jeg vil si vi har gått fra å være en liten sponsor til å bli en stor sponsor, sier Asplund.

Bruker over 200 mill.
For i tillegg til kultursponsingen gjør Obos også store fotballsamarbeid både på herresiden og som den nevnte kvinnefotballen. Sponsorprogrammet til Obos er med årene blitt stort og går under navnet «Obos gir tilbake». Kommunikasjonsdirektøren regner med at samvirket bruker i overkant av 200 millioner på sponsoraktiviteter, det være seg rene kommersielle avtaler og bidragene tilbake til lokalsamfunnet. For Obos er sponsingen en del av utbyttebetalingen tilbake til både samfunnet og medlemmene i form av «unike opplevelser», påpeker de to.

- Vi betaler ikke utbytte til tilfeldige, kortsiktige aksjonærer, men pløyer det vi tjener tilbake til det å bygge bolig som er kjernevirksomheten, også føler vi ansvar for å skape liv rundt husene med alt fra kulturliv i byene og det lokale fotballaget og koret, sier Pettersen.

I sin begrunnelse for «Årets Sponsorobjekt» sier juryen at ved å ta eierskap til egne rettigheter har prosjektet «Kvinnefotball på dagsorden - med nye sponsorer» i løpet av to år snudd opp ned på alt for Toppfotball Kvinner.

Les også: Kvinnefotball ble Årets sponsorobjekt: - Det er banebrytende

- Klubbene våre er hverdagsheltene, men sponsorene utgjør en enormt stor forskjell for alle de 110.000 jentene som spiller fotball og som takket være dere kan gå med rakere rygg, sier Hege Jørgensen, daglig leder i for serieforeningen Toppfotball kvinner.

Disse fikk sponsorpriser
Obos var også nominert i flere andre kategorier deriblant «Årets sponsorkampanje» og «Årets samfunnsengasjement». Sistnevnte kategori var det imidlertid trønderske SpareBank 1 SMN som vant for «Plastdugnaden 2018». Banken fikk prisen for å ta klimautfordringene på alvor og skape holdninger gjennom atferd.

Andre vinnere denne kvelden var Tine og Norges Friidrettsforbund som vant kategorien «Årets Idrettssponsor» for prosjektet «Tine-stafetten setter rekorder i jubileumsåret». Prisen ble for «den unike evnen til å skape gode opplevelser i et langsiktig og strategisk samarbeid» rundt Tine-stafetten.

Årets nye pris, «Årets Eventbyrå», vant JCP sin pris nummer to – blant annet for sin kreativitet, kunnskap og helt egne evne til å fange sitt publikum.

Prisen «Årets Eksterne Event» gikk til Aftenposten Event for å ha åpnet døren for nye kommersielle muligheter og inntektskilder gjennom «Omkampen», jubileumskampen mellom Norge og Brasil i fjor sommer.

I kategorien «Årets Interne Event» vant Gjensidige Forsikring for fulltreff gjennom den kreative løsningen og kraften i det samlende arrangementet der alle kan delta: «Gjensidige Games 2018».   

Kategorien «Årets Sponsorkampanje» ble vunnet av trekløveret Telenor, Norges Skiforbund og Norges Idrettsforbund – der juryen berømmer synlighet, relevans og aktualitet med OL-kampanjen «Vinner Norge, vinner du!»

UNICEF Norge og MedHum 2018 (medisinstudentenes humanitære organisasjon) vant kategorien «Årets Perle» for «#LaBarnVæreBarn» som viser hva engasjerte enkeltmennesker kan få til sammen, og når en liten idé flyr høyt og langt.

Pris Annonsør Event
Årets Perle Unicef Norge og MedHum 2018  #LaBarnVæreBarn
Årets Sponsorkampanje Telenor, Norges Skiforbund og Norges Idrettsforbund  Vinner Norge, vinner du!
Årets Sponsorobjekt Toppfotball Kvinner  Kvinnefotball på dagsorden - med nye sponsorer
Årets Eksterne Event Aftenposten Event  Omkampen
Årets Interne Event Gjensidige Forsikring  Gjensidige Games 2018
Årets Samfunnsengasjement SpareBank 1 SMN   Plastdugnaden 2018
Årets Kultursponsor  Obos  Oslo Sommertid
Årets Idrettssponsor Tine SA og Norges Friidrettsforbund   Tine-stafetten setter rekorder i jubileumsåret
Årets Eventbyrå JCP  
Årets Hederspris Obos  
Årets Bransjepris Obos  

Her er juryens begrunnelser
Dette sier juryen om «Årets Perle»«#LaBarnVæreBarn», i regi av Unicef Norge og MedHum 2018:

«Årets Perle varmer. Den viser hva engasjerte enkeltmennesker kan få til sammen. Den viser at et ønske om å gjøre hverdagen litt bedre for noen av våre mest sårbare, kan få en liten idé til å fly høyt og langt. Vinneren av Årets Perle ønsket å sette fokus på syriske barns psykiske helse i en flyktningleir i Jordan og lanserte en liten genserkampanje for å skape oppmerksomhet om en større årlig innsamlingsaksjon i fire norske byer. Gjennom kreativt innhold i sosiale medier og hjelp av frivillige studenter og kjente profiler i ulike målgrupper, skapte den lille kampanjen et voldsomt engasjement. Også utover landegrensene. Målet om 100 solgte gensere ble til 2000. Medisinstudentenes humanitæraksjon samlet inn over 400.000 til den nasjonale aksjonen. #LaBarnVæreBarn, og  UNICEFS viktige arbeid med psykososial hjelp til syriske barn. Juryen faller pladask og gratulerer vinneren av Årets Perle som viser at selv små og kreative ideer kan bli til noe stort.» 

Dette sier juryen om «Årets Idrettsponsor» som ble vunnet Tine og Norges Friidrettsforbund for «Tine-stafetten setter rekorder i jubileumsåret»:

«Årets Idrettssponsor har over tid vist en unik evne til å skape gode opplevelser for barn og unge over hele landet. Gjennom langsiktig og strategisk samarbeid har de nominerte på en innovativ måte utviklet seg på deltakernes premisser, satt helse på dagsorden og evnet å skape svært høy og positiv synlighet gjennom smart bruk av sponsorater, kjente idrettsprofiler og engasjerende innhold. Utrolige 110 000 elever stilte til start på verdens største stafett, Tine-stafetten, tjuefem år etter at startskuddet gikk for første gang. Totalt har 1,8 millioner elever gjennomført Tine-stafetten. Juryen gratulerer Tine og Norges Friidrettsforbund som vinner av Årets Idrettssponsor».

Juryen sier dette om vinneren av «Årets Sponsorkampanje» som ble vunnet Telenor, Norges Skiforbund og Norges Idrettsforbund for «Vinner Norge, vinner du!»:

«Årets Sponsorkampanje er noe vinneren selv omtaler som "en av de rimeligste og mest vellykkede kampanjenene noen gang", og er et resultat av viljen til å utnytte muligheter, smart bruk av egne sponsorater og nordmenns interesse for vintersport. Samtidig som norske alpinister sanket edelt metall under OL i Pyeongchang, kunne nye og eksisterende kunder laste ned millionvis av gratis data fra appen "Mitt Telenor". Juryen er begeistret for vinnerens evne til å være synlig, relevant og aktuell i kampanjeperioden. Med "Vinner Norge, vinner du!" ser det ut til at alle faktisk vant. Gratulerer til Telenor, Norges Skiforbund og Norges Idrettsforbund som vinner av Årets Sponsorkampanje».

 Juryen sier dette om vinneren av «Årets Interne Event», som ble vunnet av Gjensidige Forsikring for «Gjensidige Games 2018»:

«Gjennom Årets Interne Event har vinneren tatt et grep for å samle ansatte til et arrangement hvor alle kan delta på tvers av kulturer. Ved å engasjere medarbeidere og nasjonale profiler, klarer vinneren å lage en familiefest for ansatte som ikke bare underholder store og små, men som også bygger intern stolthet og samtidig viser frem sponsorobjektene som får ufortjent lite oppmerksomhet. Tilbakemeldingene fra de involverte på Gjensidige Games 2018 var strålende. Juryen er imponert over den kreative løsningen og kraften i egne ansatte og partnere som beviser at Gjensidige Forsikring traff blink. Gratulerer til Gjensidige Forsikring og "Gjensidige Games 2018" som vinner av Årets Interne Event».

Juryen sier dette om vinneren av «Årets Eksterne Event» som ble vunnet av Aftenposten Event for «Omkampen»:

«Årets Eksterne Event handler om et øyeblikk vi aldri kommer til å glemme. Juryen berømmer vinneren for vilje og mot til å gjennomføre et svært ambisiøst og krevende arrangement, som både fotballgale og befolkningen forøvrig ble eksponert for over lengre tid. Et episk event med gamle utrente helter som både var best med og uten ball, på et smekkfullt Ullevaal Stadion. Eventet åpnet døren for nye kommersielle muligheter og inntektskilder for å finansiere vinnerens kjernevirksomhet. Folkefesten "Omkampen" resulterte i massiv mediedekning i norske og internasjonale medier og ble det mest sette programmet på TV samme uke. Det blir ikke noe omkamp i kategorien Årets Eksterne Event. Gratulerer til vinneren Aftenposten Event».

Juryen sier dette om prisen «Årets Eventbyrå», som ble utdelt for første gang og vunnet av JCP Nordic: 

«Det er 1998 og fire gutter sitter i bestefars kjeller og planlegger en guttetur. Høyttalerne spiller Will Smith- låta Just Cruisin´og eventyret om et av landets fremste eventbyråer Just Cruzin´ Productions starter. 20 år senere har fire blitt til et fullservice kommunikasjonshus med 140 medarbeidere som for alvor har tatt sin plass, markert seg i internasjonale konkurranser og i en årrekke levert kvalitet. Med engasjement og energi har JCP bidratt til å inspirere hele bransjen og hevet nivået på konkurrenter så vel som kunder.Fotavtrykket til JCP er preget av kreativitet, kunnskap og en helt egen evne til å fange sitt publikum, og det er vel knapt en nordmann som ikke har vært eksponert for JCP sine opplevelser i en eller annen sammenheng. Jubileumsåret toppes med gjennomføringen av OBOS24 og en ny satsing på klima og bærekraft. Juryen gratulerer JCP som velfortjent vinner av Årets Eventbyrå».

Juryen sier dette om vinneren av prisen «Årets Kultursponsor», Obos, JCP og Ekko Agency for «Oslo Sommertid»:  

«Årets Kultursponsor har på en enestående måte koblet sin kjernevirksomhet med sponsing av kultur for å skape unike opplevelser. Vinneren har besøkt Osloborgere hjemme i stuen, i bakgården med verdens første ekte 24-timers festival og samlet 55.000 mennesker til det største arrangementet på norsk jord med en av klodens største artister. "OBOS24" og "Oslo Sommertid" har sørget for rekordhøye målinger på kjennskap til en merkevare. Juryen er svært imponert og gratulerer Obos, JCP og Ekko Agency som klokkeklar vinner av Årets Kultursponsor».

Juryen sier dette om vinneren av «Årets Bransjepris», som ble vunnet av Obos, for sitt store nasjonale og regionale engasjement som sponsor innen både kultur og idrett (I denne kategorien hadde juryen nominert fem kandidater og Sponsor- og Eventforeningens medlemmer stemte så frem vinneren):

«Vinneren av Årets Bransjepris har med strategisk bruk av en omfattende sponsorportefølje og events blitt en av landets viktigste støttespillere innen kultur og idrett. Vinneren treffer et bredt spekter av målgrupper med sine budskap og verdier gjennom å skape opplevelser og verdi for nye og eksisterende kunder, opinion og lokalsamfunn på en svært musikalsk måte. Årets Bransjepris går til en aktør som over tid har gitt tilbake og som utøver sitt samfunnsansvar til det beste for svært mange. Gjennom å utfordre både publikum og sponsorobjekt evner vinneren å levere svært minnerike opplevelser av høy kvalitet og aktiviteter som konserter, festivaler, teater og breddeidrett til et bredt lag av befolkningen. Årets vinner har et solid grep på målgruppene, og har over tid bygget opp en relasjon gjennom et medlemskap det er ettertraktet å besitte, der nytteverdien oppleves som helt unik både på kort og lang sikt. "En by med et rikt kulturliv, er et godt sted å bo", sier OBOS. Juryen og bransjen er enig, og gratulerer OBOS som vinner av Årets Bransjepris».

 Juryen sier dette om vinneren av «Årets Samfunnsengasjement», som ble vunnet av SpareBank 1 SMN for «Plastdugnaden 2018.»

«Vinneren av Årets Samfunnsengasjement tar klimautfordringene på alvor. Gjennom vinnerens arbeid med gaver, som hvert år bidrar med betydelige beløp til det beste for samfunnet, ble lokale idrettslag og frivilligheten invitert til å tjene penger på å samle plast fra naturen. Vinneren benytter også overskuddet til å støtte prosjekter og ideer som bidrar til grønnere løsninger, og utfordrer næringsliv og akademia på plast- og avfallsproblemer. Juryen berømmer vinneren for å bidra til å skape holdninger gjennom atferd. SpareBank 1 SMN og "Plastdugnaden 2018" er et svært godt eksempel på et enkelt tiltak som også har effekt utover selve aktiviteten. Gratulerer som vinner i kategorien Årets Samfunnsengasjement.»  

Juryen sier dette om vinneren av «Årets Sponsorobjekt», som ble vunnet av Toppfotball Kvinner for «Kvinnefotball på dagsorden - med nye sponsorer»:

«Årets Sponsorobjekt har i løpet av to år snudd opp ned på alt. Ved å ta eierskap til egne rettigheter og inngåelse av strategiske partnerskap har vinneren tatt et stort skritt for å skape like muligheter for jenter og gutter og øke interessen for sin idrett. Toppfotball Kvinner har med små ressurser, men med kloke hoder, økt sponsoromsetningen fra NOK 40.000 til NOK 21.000.000 i 2018, satt likestilling på dagsorden og sørget for å styrke rammebetingelsene for klubbene. Juryen mener dette ikke er en dag for tidlig og håper prosjektet også kan bidra til at flere Ada Hegerberg´er finner veien fra løkka i hjembygda til et nasjonalt og internasjonalt publikum. Juryen jubler for en soleklar vinner av Årets Sponsorobjekt».