8. mars er det igjen klart for skifest i Holmenkollen. Denne gangen håper  arrangørene trolig på mer fokus på ski, og mindre på fest, etter at fjorårets arrangement endte med en skikkelig fyllekule og solid bakrus. Over hundre personer ble behandlet for fyllrelaterte skader, folk besvimte i folkemengdene som oppstod på vei ut av arrangementet og en kvinne ble alvorlig skadd da hun falt ned på T-banesporet.

Etterpå var beskjeden fra sponsorene klar: - Dette kan ikke gjenta seg

I år har Sparebank 1 Østlandet valgt å bli hjemme fra festen. Etter fire år, bekrefter kommunikasjonssjef Bjørn-Inge Haugan at de ikke har fornyet avtalen med Holmenkollen Skifestival. 

- Vi har kalibrert sponsorporteføljen vår for å satse på en del andre ting. Vi fusjonerte Sparebank 1 i Oslo og Akershus og Sparebanken Hedmark for to år siden, og da ble de to bankenes sponsorportefølje evaluert opp mot bankens nye sponsorstrategi og sammensetning. I tillegg er Sparebank 1-alliansen sponsor av Skiforbundet, derfor er vi godt dekket innenfor ski-segmentet, sier han til Kampanje.

Kommunikasjonssjefen avviser at fjorårets kaos spilte inn i avgjørelsen.

- Nei, overhodet ikke. Det har ingen sammenheng, sier Haugan.

Han synes det er trist at fjorårets festival endte som den gjorde.

- Det var leit, men vi oppfattet ikke det som en sak som gjorde at vi vurderte vårt sponsorat i det hele tatt. Det var en uheldig sak, men vi oppfattet at de som var ansvarlige tok ansvaret raskt og initierte til å rydde opp.

- Hva bruker dere sponsormidlene på i stedet?

- Vi har mye fotball og hockey fra før av, og så går mye av sponsorpengene til breddeidrett generelt, og som jeg sa så har vi allerede totalsponsoratet av Skiforbundet. Dette handler mer om at vi ikke ser verdien av å være sponsor både på toppen og på et sånt arrangement på én og samme gang.

Kommunikasjonssjef Emilie Nordskar i Holmelkollen Skifestival forteller at de ligger an til å matche fjorårets sponsorbudsjett på ni millioner kroner, selv om de ikke har fått inn en ny hovedsponsor som erstatter for Sparebank 1 Østlandet.

- Totalt sett lander vi omtrent på samme inntektsnivå på sponsorsiden som i fjor, til tross for at Sparebank 1 ikke fornyet avtalen, sier hun til Kampanje.

De har nettopp inngått en langsiktig avtale med Coop, som har tatt eierskap til det som tidligere var kjent som «Gratishaugen», men som nå skal gå under navnet «Extrahaugen»

- Vi jobber hele året med å skape nye sponsorsamarbeid. Det vi ser er at sponsormarkedet går mer i retning av live-aktivering og kunderelasjoner. Ny partner hos oss i år er Coop, som går inn i den type avtale med aktiviteter rettet mot deres medlemmer, sier Nordskar.

- Har fjorårets hendelser vært et tema når dere har snakket med sponsorer?

- Ja, det er klart, og det har vi også sørget for. Vi er opptatt av å informere eksisterende og nye sponsorer om hvordan vi jobber med dette. Etter lørdagen i fjor tok vi kontakt med alle de største sponsorene og informerte dem om det som hadde skjedd, og det fikk vi veldig mange gode tilbakemeldinger på. Ingen sponsorer har trukket seg på bakgrunn av det, og det er vi glade for.

For å unngå en reprise av fjoråret, har Holmenkollen Skifestival blant annet satt rennstart til klokken 10 på lørdag 9. mars, og ikke 14.30 som i fjor. I tillegg skal både politi og vektere bli mer synlige under arrangementet.

- Alle som står her ønsker at det som skjedde i fjor ikke skal skje igjen. Det skal være trygt, sikkert og hyggelig å være på skirenn i Holmenkollen, har leder for Holmenkollen Skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy, sagt til Aftenposten.