Dagligvareekspert og tidligere høyskolelektor ved BI, Odd Gisholt, har fulgt dagligvarebransjen og dagligvareaktørene i en årrekke. Han mener det er andre ting enn markedsføringen som er den største utfordringen til Rema 1000. 

- Det er morsomt å se filmen til Rema 1000 som vant Gullfisken, men øker en seier i Gullfisken salget til Rema 1000 og er det omdømmebyggende? Spør du en tilfeldig kunde i butikken aner de ikke hva Gullfisken er, sier Odd Gisholt, som i dag driver Institutt for Marketing, til Kampanje.

I en større sak på Kampanje Premium i dag, sier den nye Rema 1000-sjefen, Trond Bentestuen, at seieren i Gullfisken er viktig både «internt i organisasjonen» og at «det gir selvtillit til markedsavdelingen».

- Det bekrefter at du er del av en vinnerkultur og det gjør at du blir modigere, sier Bentestuen.

Les også på Kampanje Premium: - Det var ikke en forutsetning for meg å jobbe med Try (Abo.)

- På vei tilbake
Det er mye som tyder på at dagligvarekjeden Rema 1000 er på vei opp av bølgedalen som traff selskapet som en tsunami i 2017. Markedsandelen til Norges største lavpriskjede, har etter det Kampanje forstår ligget på 23,8 prosent i snitt de siste 12 månedene, opp fra andelen i 2017 på 23,4 prosent. Men før dippen lå Rema 100 på godt over 24 prosent.

- Er Rema 1000 på vei tilbake?

- Ja, på en måte tror jeg det. Nå er bestevenns-prinsippet borte og de gode varene er inne i butikken igjen og det var viktig, sier Gisholt.

Han sier satsingen på egne merkevarer også har vært viktig for Rema 1000, og gir kjeden pluss i margen for Solvinge, Nordfjord og Kolonihaven. Om noen uker vil både Rema 1000 gjennom eieren Reitangruppen legge frem tallene for 2018 og Nielsen er også rett rundt hjørnet med sine markedsandeler for fjoråret.

- Kiwi skal bli større enn Rema
Gisholt mener likevel Reitangruppen har en stor utfordring med sin lavpriskjede.

- Ole Robert Reitan må åpne flere nye butikker. De har vært for lite flinke til å skaffe seg nye butikker på nye og gode beliggenheter. Kiwi har vært flinke her og Coop Extra har fått de gamle Ica-butikkene som nå er omprofilert. Så mens Rema 1000 hadde disse omdømmeproblemene, fosset de andre store konkurrenten frem, sier han.

- Vil vi se at Rema 1000 vokser igjen når tallene for 2018 kommer?

- Fra ett år til et annet så er det alltid små bevegelser mellom konkurrentene hva gjelder markedsandeler, men Extra blir nok vinneren fordi de har klart å omprofilere så mange av Ica-butikkene. Rema 1000 er fortsatt den største kjeden med rundt 24 prosent markedsandel, og så kommer Kiwi som er over 20. Men Kiwi har et uttalt mål om å bli større enn Rema 1000, sier Gisholt.

- Er Trond Bentestuen rett mann til å lede Rema 1000 videre? 

- Det overrasket meg litt at det første han gjorde var å begynne å jobbe i butikk. Dagligvare er kremmerskap og det burde han kunne før han begynte i jobben. Men det viktigste er at han klarer å holde ro i rekkene. Det er mange av Rema 1000s franchisetagere som ikke tjener penger, og da nytter det ikke å ta de med til Las Vegas én gang i året. Det er viktig at det blir ro i rekkene, sier han.