Artikkelen er oppdatert med kommentarer.

Det har lenge vært iskaldt mellom norske myndigheter og de internasjonale pengespillkjempene. Så sent som i 2018 ble spillpolitikken i Norge strammet inn. Regjeringen har blant annet foreslått å forby all utenlandsk spillreklame fra norske tv-skjermer. Det er blitt kontant avvist av selskapene. Frontene skjerpes med andre ord.

Det er bakteppet når fire internasjonale spillselskaper etablerer Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO), og ansetter Norsk Rikstotos kommersielle direktør Carl Fredrik Stenstrøm som generalsekretær. 

Les også: - Truer med å fjerne livsgrunnlaget for en allerede hardt presset bransje

Les også: Tv- og spillbransjen ruster til kamp mot reklameforbud

Vil ha med flere selskaper på laget
De fire stifterne av bransjeforeningen er store selskaper som Gaming Innovation Group, Betsson Group, ComeOn og Kindred Group. De forsøker nå å samle enda flere utenlandske aktører, opplyser NBO i en pressemelding. Selskapene ønsker en lisensordning for nettspill i Norge, og de avviser alle innstramninger fra Lotteritilsynet. Målet er det samme som før: Smadre det norske spillmonopolet, et monopol som stortingsflertallet står fjellstøtt bak.

NBO skal lanseres og presenteres på vårparten, men foreningen har allerede allerede ansatt Norsk Rikstotos kommersielle direktør Carl Fredrik Stenstrøm som generalsekretær fra 1. mai. 

- Jeg skal gjøre alt som står i min makt for å sørge for at han blir arbeidsledig igjen. Det er tabloid sagt, men jeg mener det. Så håper jeg vi får hjelpen vi trenger fra myndighetene, sier administrerende direktør Harald Dørum i Norsk Rikstoto til Dagens Næringsliv.

Les også: Regjeringen vil forby tv-reklame for utenlandske pengespill

Les også: Stenger hundrevis av nettsteder i kampen mot spillreklame - byråene går ennå fri

- Må ta den teknologiske utviklingen innover seg
Stenstrøm er IT-utdannet, og har i mer enn 25 år jobbet i den norske og internasjonale spillindustrien, herunder mer enn 18 år i Norsk Rikstoto. Siden 2013 har han vært selskapets kommersielle direktør, med hovedansvar for blant annet salg, forretningsutvikling, distribusjon og ansvarlighet.

- De siste årene har jeg ledet arbeidet med å styrke Norsk Rikstotos ansvarlighetsregime. Gjennom denne prosessen har jeg latt meg overbevise om at politikken må ta den teknologiske utviklingen inn over seg, og - som i Sverige og Danmark – regulere alle de seriøse selskapene under én, ansvarlig lisensmodell, fremfor å forsøke å stenge over halvparten av markedet ute, mot kundenes vilje, sier Stenstrøm i pressemeldingen.

Han fortsetter: 

- Etablering av én felles bransjeforening, én felles stemme, er et tydelig signal om at den seriøse delen av den utenlandske onlineindustrien genuint ønsker å bidra til sunnere spilladferd, gjennom at nordmenn gis bedre beskyttelse og økt, nasjonal kanalisering enn tilfellet er under dagens monopolregulering, sier Stenstrøm, som ifølge pressemeldingen ikke vil gi ytterligere kommentarer før han begynner i stillingen 1. mai.

Hentet byråkrat fra Kulturdepartementet
Den tidligere byråkraten Rolf Sims er nyvalgt styreleder i NBO. Sims jobbet over 20 år i Kulturdepartementet, hvor han var med og utformet den norske spillpolitikken. I august i fjor meldte han overgang til den utenlandske spillbransjen som ansvarlig for samfunnskontakt for Kindred Group.

- Vil kampen mot regjeringens forslag om å forby tv-reklame bli en av bransjeorganisasjonens viktigste saker?

- Vi kommer til å engasjere oss i og være en konstruktiv samtalepartner, høringsinstans og premissleverandør i alle saker som angår pengespill. Vi gjør ikke dette for å ruste til krig mot norske myndigheter, vi lager en bransjeforening for å bidra med fakta og kunnskap, sier Sims om Kampanjes tittel på denne saken.

- Men hvordan vil du beskrive forholdet til norske myndigheter?

- Nå er vi en nystartet forening, men vi ønsker å ha et godt forhold og en åpen dialog. Vårt mål er å bidra med kunnskap om pengespill på nettet og om den teknologiske utviklingen.

- Det er ingenting som tyder på at norske myndigheter har hørt så mye på utenlandske pengespillselskaper så langt?

- Vi håper at vi får en tyngre stemme når vi lager en bransjeforening enn det de enkelte selskapene har hatt hver for seg.

Utenlandske spillselskap brukte 866 millioner kroner på reklame rettet mot nordmenn i 2017, ifølge en analyse gjort av Medietilsynet. Norske myndigheter mener reklamen er i strid med norsk lov. På tross av det, har spillreklamen økt kraftig de siste årene.

Les også: Mindre tv-reklame fra bettingselskapene - men Norsk Tipping øker

Les også: Uenige om betting-reklame: - Nedgangen skyldes økte tv-priser