Fredag forrige uke la storbanken DNB ut en film om DNB Spare. Her blir man oppfordret til å droppe støttemedlemsskap ved treningssentre og heller spare pengene. Banken mener nordmenn kaster bort flere hundre millioner kroner hvert år ved å være medlemmer på treningssentre «vi aldri trener på». 

Reaksjonene i sosiale medier lot ikke vente på seg. På Facebook-siden til DNB har det kommet inn et stort antall kritiske kommentarer som disse:

«Hjelper ikke med penger på bok om helsen svikter. For folk flest er helse viktigere enn penger. Selvsagt ikke for DnB.»

«Grattis DNB og tidenes tristeste reklame å oppfordre kundene deres til å ikke investere i helsen sin. Usikker om hva det sier om byrået deres.. men aller mest om dere som applauderte kampanjen og trykket på play.»

«Snakk om helbom fra #dnb!»

«Hva skal du med penger om ikke du har helsa?»

DNB: - Vil ikke trening til livs
Overfor Kampanje avviser markedssjef Pia Svärd i DNB at banken nå vil treningskjedene til livs.

- Dette handler om støttemedlemmene, ikke treningsbransjen. Vi heier på alle som trener! Men dørstokkmila er lik både hos oss og Sats – man må ta et grep enten det handler om å trene eller å spare, sier Svärd til Kampanje.

Hun viser til at selv Sats har uttalt offentlig at det er et problem at medlemmer ikke benytter seg av treningssentrene.

- Vi vil altså ikke trening til livs. Men hvis du kjenner på at du er i den gruppa som på tredje året er medlem uten å ha vært på trening, da er det på tide å ta grep. Det er det vi snakker om. Det kan også handle om et abonnement du ikke bruker eller medlemsskap i en bokklubb. Tematikken vi tar tak i, er det å bruke penger du ikke får noe igjen for - da er det lurere å spare til noe, sier Svärd.

- Hadde dere forutsett reaksjonene?

- Ja, vi hadde forutsett reaksjoner, men jeg ser at vi nå får være enda tydeligere på at budskapet ikke er «slutt å trene og spar penger», men at det dreier seg om støttemedlemmene.

Slik så DNB-filmen ut - laget av Try: 

Sats svarer DNB
I går kveld onsdag la treningskjeden Sats ut sitt svar til storbanken – med en morsom filmsnutt rettet direkte mot DNB. Filmen er laget av Anorak.

Markedsdirektør Marianne Orderud i Sats forteller at de ble gjort oppmerksom på kampanjen fra våre kunder og fra konkurrerende treningssentre i Norge som reagerte negativt på budskapet.

- Da hadde vi lyst til å svare på en humoristisk måte i kommentarfeltet, og det føler jeg at vi har klart med tanke på responsen så langt, sier hun.

Orderud ønsker ikke å rette noen pekefinger mot de som ikke kommer i gang med å trene på tross av medlemskap hos dem eller andre aktører i treningsbransjen.

- Ingen har sagt at det er enkelt å få kroppen i bedre form, eller å endre livsstil. Å trene handler ikke alene om å overvinne en seig dørstokkmil. For mange dreier det seg om en livsstilsendring som ikke er gjort over natten. Et såkalt «støttemedlem» på et treningssenter, er i de fleste tilfeller alt annet enn en sofasliter. Det er helt vanlige folk som drives av en intensjon om å komme i gang med trening, men som strever med å finne tid og motivasjon mellom jobb, barn, venner, familie, hus, hjem og alt annet hverdagen krever, sier hun til Kampanje.

Hun legger til: 

- Så vil jeg presisere at vi i Sats ønsker aktive medlemmer – som tar i bruk medlemskapet sitt slik at de kan få alle de positive fordelene som trening fører med seg, og dette jobber vi med hver dag. Trening er verdens beste livsforsikring. Det hjelper lite med masse penger i banken hvis helsa svikter, avslutter Orderud.

Se filmen her: