Ivar Vereides eminente tekst om engasjerende reklame bør leses av alle som har med seg en gammel innstilling til markedsføring inn i det nye året. Videre tror jeg også at forkortelsen ROIT blir en av de viktigste i 2019.

En venn i produksjonsselskapet Go!Electra introduserte meg en gang for begrepet ROIT. Vi kjenner alle den klassiske forkortelsen ROI eller «Return on investment» som eksempelvis handler om hvor mye eventuell inntekt man kan forvente å få igjen for et gitt markedsføringsbudsjett. ROI er også en formel som ble skapt i en tid hvor maktfordelingen i et kundeforhold var klar fordel til den som tilbyr varen eller tjenesten og kommunikasjonen var enveis. Sånn er det ikke lenger. Internett har tilrettelagt for en enorm demokratisering og servert oss en rikelig porsjon forbrukermakt. Det som var en monolog, har blitt en dialog. Det er fortsatt mange annonsører som ikke tar tilstrekkelig hensyn til dette.

ROIT er spesielt tilpasset digitale og sosiale flater og et moderne mediekonsum. Det står for «Return on invested time» og skal forståes fra forbrukerens perspektiv. På godt norsk kan det oversettes til «Hva får jeg igjen for å investere min tid på dette budskapet?». Høy ROIT øker muligheten for at forbrukeren investerer mer av sin tid på ditt budskap og ditt produkt.

ROIT-innstillingen til innhold og moderne mediekonsum er ikke ny, men jeg har i hvert fall endelig fått en snerten forkortelse til å kan bruke i presentasjoner og blogginnlegg.

Det er mange fordeler med annonsering i sosiale medier. En av de viktigste er at budskapet ditt kan få høyere organisk distribusjon hvis algoritmer bestemmer seg for å hjelpe deg med spredningen og eksempelvis senke visningspriser. Disse algoritmene tar ikke hensyn til om produktet ditt har overlegne kvaliteter, eller om du har et uslåelig tilbud. Algoritmene kalkulerer iskaldt og lynraskt hvilken verdi og relevans innholdet ditt har på bakgrunn av brukerinvolvering. Dette er skjæringspunktet mellom ROI og ROIT. Ved å tilrettelegge for høy RIOT får vi høy ROI med på kjøpet. Klassisk, men moderne, vinn-vinn.

Oppskriften på effektivt innhold som gir høy ROIT i sosiale medier er selvfølgelig ikke universell for alle målgrupper og produkter. Innsikt og performance bør alltid være på plass, men et knippe viktige nøkkelord å ha med seg inn i 2019 er historiefortelling, underholdningsverdi, merverdi og relevans. Bruk sosiale kanaler til å minske avstanden mellom forbruker og produkt gjennom godt og relevant innhold.