Navn: Berit Svendsen

Alder: 55 år

Stilling: Leder for internasjonal satsing i Vipps

Aktuell med: Forlot toppstillingen i Telenor Norge etter mange år ved roret og rykter om at konserndirektør Sigve Brekke ønsket å fjerne henne. Hun gikk nesten umiddelbart inn i en toppstilling i Vipps.

- Du ble aldri den første kvinnelige toppsjefen i Telenor, kan du bli den første kvinnelige toppsjefen i DNB tror du?

- For det første, har jeg akkurat fått en fantastisk spennende jobb med å internasjonalisere Vipps. Og jeg ser enda flere muligheter her nå, så jeg er superfornøyd med jobben her. Jeg kommer til å ønske å ha den i mange år fremover. Det er i alle fall mitt perspektiv nå.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Til lunsj har vi risengrynsgrøt med mandel. Til middag har vi som mange andre nordmenn ribbe med erter, surkål, hjemmelagde medisterkaker og julepølser. Desserten er riskrem med jordbærsaus. Som drikke serverer vi både øl og akevitt, men liker best hvitvin, og finner en som passer. Men når gjestene kommer, serverer jeg kald glühwein med cava.

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2018?

- Det morsomste som skjedde i kommunikasjonsåret 2018 var sjefredaktør Amund Djuves kommentar i DN om at han ønsket å få frem flere kvinner i mediene, og at det var mulig å sende inn forslag til ham om damer som fortjener en plass.

- Du får lov til å forfatte ett av forslagene i Trine Skei Grandes kommende stortingsmelding om mediebransjen, som blir førende for mediepolitikken i lang tid fremover. Hva skriver du?

- Nordmenn må kunne stole på at det de leser av nyheter er faktabasert. Da ville jeg vektlegge at de amerikanske plattformene som vi nordmenn henter nyheter fra, preges av nyheter med faktuelle forhold og ikke bidrar til spredning av falske nyheter. En måte å tenke på er at plattformene underlegges det samme regimet som mediene, det vil si at de har et redaktøransvar for innholdet. Det andre er nettsteder som Faktisk.no får enda større betydning i Norge, kan eventuelt skje i form av statsstøtte som i enda større grad vil sikre faktabasert ordskifte og en konstruktiv samfunnsdebatt.

- Rema 1000 har fått mye oppmerksomhet for sin smarthus-film i år. Dropper du hele taleassistenten eller gleder du deg til å begynne å snakke til kaffemaskinen og stereoen?

- For det første synes jeg at filmen er festlig! Det sier noe om hvor sårbare vi er hvis vi ikke tenker konsekvensene av teknologi. Vi må ikke lage samfunnet så sårbart at man er avhengig av kun én teknologi som stemmegjenkjenning. Samtidig må vi være trygge på løsningene også. Men tenk så bra det kan bli med smarthus når vi blir eldre. I 2040 er det dobbelt så mange 80-åringer som nå, så samfunnet har ikke råd til å sende oss på institusjon og vi må bo hjemme lenger. Og ja, vi har en Google Assist hjemme og om morgenen ber mannen min den om å sette på nyhetene, og det gjør den.

- 2018 har vært et politisk stormfullt år. Hvilken politiker får din kommunikasjonspris og hvem får den ikke?

- Jeg synes Hadia Tajik er en veldig fin politiker og synes hun får til mye og står opp på en veldig fin måte, så kommunikasjonsprisen går kanskje til henne. En som ikke fortjener den prisen er FrP-politikeren Mazyar Keshvari. Når det er klare mistanker om at man ikke er ærlig og redelig i politikken, går det for langt.

- Hvilken tv-serie ble du hekta på og hvilken hekta du deg av i 2018?

- I tillegg til å være veldig glad i «Side om side», har jeg begynt å se på serien om dronning Elizabeth, og den skal jeg fortsette å se på. Det er ingen serier jeg ble hektet av, fordi når jeg først ser noe, er det etter anbefalinger.

- Hvordan har radiovanene dine endret seg etter at DAB kom?

- Min mann og jeg har hatt et prinsipp at vi ikke skulle kjøpe DAB til bilen. Så vi har blåtann og strømmer fra mobilen. Også kan jeg nevne at jeg bare hører på NRK. Og P1.

- Er det morsomt og folkelig eller helt upassende av VG å spørre Hadia Tajik om hun fikk «snøret i bånn» første kvelden med sin nye kjæreste?

- Da Hadia Tajik valgte VG som det mediet hun skulle snakke med, var hun vel litt obs på hvilke spørsmål som kom. Hvis man skal fortelle en historie som dette, må man kunne forvente at det kommer noen spørsmål som man kanskje ikke har ventet. Er det så feil å spørre om det? Jeg hadde bare ledd jeg hadde jeg fått det spørsmålet, og sett det komiske i situasjonen.

- Hva var den siste appen du lastet ned?

- Jeg holder på med 7-appen og trener 8 minutter og 43 sekunder hver dag. Den appen er jeg veldig glad i! Nå har jeg trent over 300 ganger, og må gjøre det hver dag.

- Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2018 best?

- En gladdag i 2018 var da jeg fikk jobben i Vipps😊 Her avbildet med Vipps sjef Rune Garborg.