NRK har gått gjennom antall Instagram-innlegg og hvor mange av dem som er reklame blant Norges største vinteridrettstjener. Langrennsstjernen Therese Johaug har desidert flest reklameinnlegg i NRKs gjennomgang, hvor hele 88 prosent av innleggene hennes på Instagram i perioden 1. mai til 10. oktober er merket som reklame.

Når NRK spør om Johaug har betenkeligheter med å legge ut så mye reklame, svarer hun slik:

- Jeg føler jeg ikke er så aktiv på sosiale medier sammenlignet med mange av de andre, men det er kanskje noen som skriver på reklame og andre ikke. Men jeg skal ikke få Forbrukertilsynet på ryggen, forklarer hun.

Les også: Johaug mer populær etter dopingdommen - klar med ny sponsor

Førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Lene Pettersen, synes 88 prosent er et stort tall.

Hun forsker på sosiale medier og den digitale økonomien, og hun forteller at utøvere ofte havner i en «skvis» mellom krav fra sponsoravtaler og krav fra følgere om autentisk innhold.

- Men utøverne har kanskje ikke så mange valg. Det blir en skvis for dem og færre rom der de kan være private og være seg selv. Men det ansvaret de har må de forstå, at de må by på seg selv uten at det er reklameinnhold for å ivareta det autentiske som er kjernetråden i sosiale medier, sier hun til NRK.