Søndag forrige uke gikk den kinesiske handelsdagen «Singels’ Day» av stabelen. I år var det duket for Elkjøps andre gjennomføring av salgsdagen, etter at de var først ute med en fornorsket versjon av kjøpefesten sammen med konkurrenten Power i fjor. 

Ifølge tall fra Elkjøp, hadde elektronikk-kjeden en omsetningsvekst på 32 prosent gjennom hele helgen på nett sammenlignet med samme periode i fjor. I butikk hadde de 20 prosent vekst målt mot en normal lørdag.

- Vi er godt fornøyde med «Singles’ Day» hos oss i år, det er ingen tvil om at handledagen er her for å bli, forteller markedssjef i Elkjøp Norge, Kristina Opsahl, til Kampanje.

Les også: Nøyer seg ikke med Black Friday - henter ny kjøpefest til Norge 

Ga ut reklamesnutt før handelsdagen
Onsdag forrige uke kom el-kjeden med en ny og liten reklamesnutt for å minne folk på den kinesiske shoppingdagen. Det ser ut til å ha fungert. 

- Dette er fortsatt en ny salgsdag i Norge, så vi var bevisste på at vi måtte ha en sterk kampanje, noe vi lyktes med, forteller markedssjef i Elkjøp Norge, Kristina Opsahl, til Kampanje.

I tillegg til omsetningsveksten, var det 50 prosent flere kunder som benyttet seg av «klikk & hent» under «Singles’ Day»-kampanjen, målt mot fjoråret.

De mest populære produktene skal ha vært tv'er og telefoner fra de kjente merkevarene Sony og Huawei. Hvitevarer ble derimot den klare vinneren med et kraftig salgsbyks på nett under selve salgsdagen, søndag.

Les også: Elkjøp gir mer gass på Singles Day: - Tillater oss humor og en smule frekkhet

Alibaba slo rekorder
«Singles' Day» startet som en feiring av den single husstanden, opprettet av Nanjing Universitet i Kina i 1993, og feires 11. november hvert år. Datoen er valgt fordi den er sammensatt av fire ett-tall, som skal symbolisere singellivet. På verdensbasis er denne salgsdagen allerede større enn «Black Friday», godt hjulpet av den kinesiske nettgiganten Alibaba, som i år slo ny shopping-rekord.

Les også: Alibaba med ny shopping-rekord på Singles Day

Totalt ble det handlet for 30 milliarder dollar hos den kinesiske ehandelskjempen under søndagens «Singles’ Day».

I fjor høstet el-kjedene Power og Elkjøp kritikk for at de innførte den kinesiske handelsdagen. Både Naturvernforbundet, Fremtiden i våre hender og Bellona reagerte på at norske kjeder ville innføre en ny salgsdag til Norge.

Les også: Ny kjøpefest møter kritikk: - Det siste vi trenger

- Her går Elkjøp og Power baklengs inn i framtiden. Kjedene bør satse mer på utleie og reparasjon, og mindre på å pushe varer folk ikke trenger. I «Veikart for grønn handel 2050» som blant annet bransjeorganisasjonen Virke står bak, sier handelen selv at de ønsker å satse stort på utleie og reparasjon i åra som kommer. Vi anbefaler Elkjøp og Power å ta en titt på det veikartet, i stedet for å importere nok en dag som pusher forbruket til nye høyder, sa leder for Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, til Kampanje i fjor høst.

Fornøyd med singelparty:

- Vi er godt fornøyde med «Singles’ Day» hos oss i år, det er ingen tvil om at handledagen er her for å bli, forteller markedssjef i Elkjøp Norge, Kristina Opsahl.