Reklamebyrået Per Høj står bak Helsedirektoratets storstilte kampanje for å få folk til å slutte å røyke og snuse. I år er konseptet «Sluttedagen» utvidet til å vare en hel måned, og har fått navnet «Stopptober».

Les mer: Ber om overbærenhet med hissige røykesluttere

Onsdag morgen, en snau uke før kampanjen avsluttes, lastet Helsedirektoratet opp en reklamefilm for det ukonvensjonelle hjelpemiddelet snusbånd. Det skal rett og slett skal gjøre det helt umulig å snuse. 

På ett døgn har den humoristiske reklamefilmen blitt sett av over 2,5 millioner på Facebook.

- Det er litt over forventningene, erkjenner Øyvind Waage i Per Høj, som sammen med Mads Rønold og Christoffer Rontén har utgjort det kreative teamet bak kampanjen.

Han understreker at det er umulig å forutsi hva som kommer til å gå viralt på Facebook.

- Det er alltid folk i bransjen som er veldig skråsikre på hva som skal til og hva som funker og ikke funker. Dette beviser at det fortsatt er viktig med kreativ historiefortelling. Selv om mange hevder det, så må man ikke være ferdig snakket på tre sekunder og ha logo først. 

Når det kommer til snusbåndet, kan Waage verken love effekt eller tilgjengelighet.

- De ble revet bort veldig fort og det tar for lang tid å få lagd nye, sier han.

- Rent fysisk så hjelper det mot snusing, men om det egentlig hjelper, vet vi ikke. Kanskje folk i hvert fall blir oppmerksom på slutta.no og alle hjelpemidlene som finnes der inne.

I tillegg til kraftig spredning på Facebook, har også NRK, Dagbladet og svenske Expressen omtalt filmen.

Tall fra Helsedirektoratet viser at 11 prosent av befolkningen røykte daglig i 2017, noe som er en halvering sammenliknet med tall for ti år siden. 12 prosent av befolkningen oppgir at de snuser daglig, noe som er en fordobling i forhold til for ti år siden.