Av de tre store dagligvarekonsernene øker både Rema 1000 og Norgesgruppen fram, mens Coop går tilbake. Det viser den ferske Nielsen-rapporten  om det norske dagligvaremarkedet i tredje kvartal.

- Vi har en samlet tilbakegang fordi konkurrentene har etablert flere butikker, noe som påvirker markedsandelene. Men vi er fornøyde med at Extra er vekstvinner i markedet med en oppgang på 0,5 prosentpoeng, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, til Kampanje. 

Coop Norge har samlet en andel på 29,3 prosent, et andelsfall på 0,3 prosentpoeng. Konkurrenten Rema 1000 vokser med 23,5 prosent, et vekst på 0,4 prosentpoeng.

- Viktig at vi fornyer oss
Nå venter dagligvaregiganten på at det nye byråoppsettet til Coop skal sette seg Takle Friis varsler en ny reklameoffensiv fra Coop.

- Det er viktig at vi hele tiden fornyer oss og finner de beste kanalene å kommunisere med kundene på. Det er dette vi jobber med nå, og vi har mye spennende på gang sammen med våre nye samarbeidspartnere i byråbransjen. Vi må få til et kjempeløft, i tillegg til at vi må være tøffere i markedet, sier Bjørn Takle Friis.

- Når vil nye kampanjer være klare?     

- Det kommer vi tilbake til.

Brøt med Try
Nylig skrev Kampanje at Coop gjør en rekke endringer på byråsiden. Årsaken var erkerivalen Rema 1000 etter en byråkonkurranse valgte Try som nytt reklamebyrå. 

Dermed ble det brudd mellom Coop og Try etter at de to har samarbeidet siden tidlig på 2000-tallet. Alt av reklamekjøp, inkludert content, for Extra ble lagt til det byrået Pol, og Anti sikret seg alt av reklamekjøp, inkludert content, for Coop Norge, Coop Prix og Coop Mega.

Les også: Coop flytter reklame-millioner - fem Redink-ansatte må gå (Abonnement)

- Filmen gir økt liking 
Hos Rema 1000 er stemningen noe lysere etter at Reitan-familiens dagligvarekjede vokser i markedet. Kjeden har den siste tiden fått mye oppmerksomhet for sin Smarthus-film som gikk på lufta i tredje kvartal.

- Smarthus-filmen, som ble sluppet i august, har nok bare virket en måned, men vi ser at filmen gir økt «liking». For ett år siden bestemte vi oss for at vi i vår kommunikasjon skulle ha fokus på at «det enkle ofte er det beste» for våre kunder, noe filmen handler om. Det vil ha effekt på resultatene, sier kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum, til Kampanje. 

Les mer: - Smarthus-filmen er ikke så dum for Rema

Les også: Rema 1000 til topps på Reklamebørs: - Fantastisk og utrolig deilig (Abonnement)

- Øker dere reklametrykket ytterligere framover?

- Det har jeg ikke lyst til å si noe om.

- Er problemene i 2017 et tilbakelagt kapittel?

- Vi mener selv at 2017  kanskje er det beste året noensinne fordi vi lærte så mye av fjoråret, og det er lærdommen vi ser resultatene av nå. Vi har gått tilbake til kjernen, nemlig å gjøre hverdagen enklere for våre kunder, svarer Fossum.

- Bombardert sanseinntrykkene
Rema 1000 sin «bestevenn»-strategi og appen «Æ» skapte bølger i 2017. Kundene var illsinte. Professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole tror ikke økt markedsandel betyr at kundene har tilgitt Rema 1000.

- Jeg tror ikke tilgitt er det rette ordet – snarere glemt! Det er nå en stund siden «bestevenn» og «Æ» hadde overskriftene, og mye annet har bombardert sanseinntrykkene, sier professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole til Aftenposten.

Fossum kommenterer professorens utspill slik:

- Det får stå for hans regning. Jeg ser at disse ekspertene vil holde denne debatten gående. Vi tror ikke våre kunder er bryr seg om det, de er opptatt av gode kundeopplevelser, og det er det vi jobber med. Kundene har en sterkt tilknytning til Rema 1000, de heier på oss, og så blir det tordentale når de mener at vi gjør dumme ting. Da får vi klar beskjed. Vi opplever stort sett mye positivitet blant kundene nå, sier hun.

- Mer enn i 2017, kanskje?

- Hehe. Helt klart. Vi har lært.

Den største aktøren i dagligvaremarkedet, Norgesgruppen, har etter tre kvartaler en markedsandel på 43,2 prosent, en økning på 0,1 prosentpoeng.