Bilforhandleren Bavaria, en av landets største forhandlere av bilmerkene BMW og Mini, har etter en pitsj og pilot-periode valgt å tilknytte seg reklamebyrået Naug & Venner og marketing-byrået Amidays.

- Utviklingen i bilbransjen krever at vi tenker nytt rundt både tjenester og hvordan vi skal være relevante for å møte våre kunders individuelle behov. Dette stiller nye krav til hvordan våre byråpartnere tenker, samarbeider og anvender ulike typer marketingverktøy, sier Morten Dahle, salgsdirektør i Bavaria.

De har tidligere benyttet seg av mediebyrået Vizeum gjennom avtalen byrået har hatt med BMW Norge, men det skal ikke ha foreligget en formell avtale mellom Bavaria og Vizeum. Nå har bilforhandleren ifølge Dahle vært på jakt etter et «lettbeint» mediebyrå. 

- Vår strategi om fremtidig vekst krever et mediebyrå som opererer som en partner. Denne partneren må kunne gå «all in» i vår markedsstrategi og ta et aktivt eierskap til denne. Det var viktig for oss å få enda mer ut av hver eneste krone vi putter i mediespending. Implementering og tett oppfølging av våre KPI'er har også vært en avgjørende faktor i valg av mediebyrå, sier Dahle til Kampanje.

Bavaria har forhandlere på Øst-, Sør og Vest-landet og teller i dag ca. 300 medarbeidere.  

- Det skjer en oppvåkning her
Daglig leder i Naug & Venner, Christian Gottschalk, er godt fornøyd med sin nye kunde.

- Naug & Venner har betydelig innsikt og relevant erfaring knyttet til forvaltning av premium-merker i bilbransjen. Nøkkelen her har vært å kombinere dette med hastigheten og presisjonen Bavaria trenger og forventer i all sin løpende markedskommunikasjon, sier Gottschalk.

Jakob Skåltveit, daglig leder i Amidays, sier han «definitivt ikke skal mene noe om Vizeums jobb», men mener det er helt tydelig at stadig flere annonsører viser interesse for «alternative byråtyper».

- Jeg mener det er veldig interessant at flere annonsører virkelig begynner å oppdage at det finnes langt flere alternative byråtyper å henvende seg til enn «the usual suspects», enten det er spesialiserte indepentent byråer som Amidays eller større nye aktører som Accenture, sier Skåltveit. 

- Det skjer en liten oppvåkning her, og det bidrar til mer mangfold og bredde. Det er bra for annonsørene og bidrar til sunn utvikling og nytenkning blant byråene som arbeider med markedsføringsteknologi og annonsering, fortsetter han.

Les også: - Én hånd på rattet er ikke nok

Anfo: - Ser en viss bevegelse
Ifølge daglig leder i Annonsørforeningen (Anfo), Jan Morten Drange, velger flere annonsører å gjøre som Bavaria.

- Om det er en trend, kan man sikkert mene mye om, men vi ser i alle fall en viss bevegelse, sier Drange til Kampanje.

- Det kan ha med manglende transparens å gjøre. Transparens bør jo være en selvfølge, men langt fra alle miljøer lever opp til dette, sier Drange til Kampanje.

Han stiller spørsmål ved om holdingselskapsmodellen rett og slett står for fall.

- Vi ser jo en betydelig restrukturering og forenkling av strukturen i flere internasjonale miljøer. WPP går jo helt tydelig for færre globale nettverk. Grunnen kan være inhousing hos kunder, bransjeglidning, markedsdirektørens økte kost nytte fokus, et ønske om færre kontaktpunkter og det at man kanskje opplever at man kan få større oppmerksomhet som kunde i et mindre mer agilt miljø. Vi heier på et bredt kundefokusert utvalg av samarbeidspartnere. Her vil total transparens være selvsagt.

Salgsdirektøren i Bavaria bekrefter at byråbyttet også handler om transparens.

- En liten organisasjon med «one stop shop» gir oss en tett og direkte kontakt, samt ny rapportering med «live-monitorering» på våre KPI'er gir oss en mer transparent struktur enn tidligere, sier Morten Dahle til Kampanje.

Saken fortsetter etter bildet.

Klar tale: - Transparens bør jo være en selvfølge, men langt fra alle miljøer lever opp til dette, sier Anfo-sjef Jan Morten Drange til Kampanje.

Vizeum: - Ingen formell avtale
Vizeum-sjef Kristin Brimi forteller at de setter transparens høyt.

- Vi har som mål å alltid være transparente, våre kunder skal til enhver tid vite hva de betaler - og hva de betaler for, sier hun til Kampanje.

Hun understreker at de har hatt et begrenset samarbeid med Bavaria.

- Vi jobber alltid for å sikre tette partnerskap når det kommer til mediekjøp, rådgivning, forretningsstrategi og utviking for kundene våre. I dette tilfellet har vi ikke hatt en formell avtale med Bavaria, vi har kun hjulpet dem med noe medierådgivning og -kjøp på adhoc-basis for nærmere ett år siden, så dette var et forhold som dessverre aldri kom så langt.

Transparent: - Vi har som mål å alltid være transparente, våre kunder skal til enhver tid vite hva de betaler og hva de betaler for, sier daglig leder Kristin Brimi i Vizeum.